Ягланд занепокоєний долею росіян у разі виходу Росії з Ради Європи

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд пояснює свої занепокоєння можливістю виходу Росії з Європейської конвенції з прав людини турботою про російських громадян

Про це очільник РЄ заявив, відповідаючи у вівторок на запитання делегатів ПАРЄ, повідомляє Укрінформ

"Я упевнений, якщо Росія вийде з конвенції з прав людини, то це, напевно, буде інша Росія та інша Європа. Ми також стурбовані тим, що може виникнути нова лінія, яка розділить Європу. Йдеться про те, що 700 млн громадян перебуватимуть під захистом Європейської конвенції, а 140 млн людей (населення РФ – ред.) з іншого боку не будуть під захистом Європейської конвенції і Європейського суду", - пояснив своє бачення ситуації Ягланд.

Він також заявив, якщо Росія у червні не відновить сплату внесків до бюджету РЄ, то в організації вже з липня буде уведено в дію надзвичайний план зі скорочення бюджетних витрат. Він, зокрема, передбачає зменшення кількості проведення заходів під егідою Ради Європи, а також скорочення близько 250 співробітників секретаріату організації.

  • Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував змінити правила Ради Європи для того, щоб повернути делегацію РФ до ПАРЄ.
  • Німецькі дипломати та депутати відкрито ведуть активні дії для зняття санкційного тиску з Російської Федерації у Раді Європи і планують досягнути цього на поточній сесії ПАРЄ.