Росія має триматися від Венесуели якнайдалі, - Пенс

Росія, Іран та Куба мають триматися подалі від країни, яка переживає гуманітарну катастрофу

Про це заявиви віце-президент США Майк Пенс, повідомляє Укрінформ.
 
Втручання Кремля у справи Венесуели, включно з відправкою транспортних літаків з військовими, неприпустиме, йдеться у повідомленні.

"Росія має забратися геть з Венесуели. Коли російські літаки сідають у Венесуелі з військовими на борту, аби грати якусь безпекову роль чи роль якихось радників - це неприпустимо", - заявив він.

Віце-президент США наголосив, що все це відбувається на тлі страждань від голоду та репресій щонайменше трьох мільйонів людей.

На черговому засіданні Радбезу ООН щодо Венесуели, Пенс заявив, що Росія та Китай надають індульгенцію режиму Мадуро у Радбезі ООН, ветуючи навіть резолюції із закликом допустити до країни гуманітарну допомогу, зокрема лютневу резолюцію, ініційовану США.

"Дві країни, які продовжують підтримувати цей брутальний режим, застосували вето, аби Радбез не міг вдатися до жодних дій. І допоки Росія та Китай продовжують блокувати роботу Радбезу, держави-вигнанці, такі як Куба та Іран, роблять усе можливе, аби втримати режим Мадуро", - зазначив Пенс.

Він додав, що у країні, яка колись була найбагатшою у західній півкулі, нині 9 із 10 мешканців перебувають за межею бідності, мільйони голодують. Більше тисячі опонентів режиму безпідставно кинуто за грати, понад 40 протестувальників вбито силовими структурами режиму.

"Режим Мадуро - це не лише загроза народу Венесуели, це загроза миру та безпеці всього регіону", - зазначив віце-президент США.,

Він додав, що додатково до величезної кількості біженців, які вже наповнили сусідні з Венесуелою країни, більше 2 мільйонів додатково втечуть із країни до кінця цього року.

Пенс наголосив, що у Венесуелі триває боротьба між диктатурою та демократією, але Мадуро має піти.

"Для США всі опції залишаються на столі, щоб вирішити ситуацію у Венесуелі, не виключаючи й застосування військової сили", - додав він.

  • Нагадаємо, 22 лютого Гуайдо, який проголосив себе тимчасовим президентом країни, опублікував указ про дозвіл в'їзду гуманітарної допомоги до Венесуели. Це його перший указ на займаній посаді. Національна асамблея Венесуели схвалила заяву, в якій президент Ніколас Мадуро визнається узурпатором. Документ передбачає, що рішення і дії виконавчої влади будуть визнані недійсними.
  • Раніше президент США Дональд Трамп визнав спікера опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо "тимчасовим президентом".
  • Ніколас Мадуро оголосив про розрив дипломатичних відносин з США, давши американським дипломатам 72 години, щоб покинути країну.
  • Офіційна Москва назвала Мадуро "легітимним" президентом Венесуели.
  • Європейський Союз, а також Франція, Швеція та Данія підтримали опозицію і закликали до перевиборів.