У Росії порушили справу проти литовських суддів, які винесли вирок екс-міністру оборони СРСР

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу стосовно суддів Вільнюського окружного суду, який заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова до 10 років позбавлення волі у справі про січневі події 1991 року в Литві

Про це повідомляє ТАСС.

"За підсумками процесуальної перевірки у Слідчому комітеті Росії порушено кримінальну справу стосовно суддів Вільнюського окружного суду Айнори Мацявічене, Айви Сувілене, Віргінії Тамошюнайте і Артураса Шумскаса. Вони підозрюються в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК РФ ("Винесення свідомо неправосудного вироку")", - сказала офіційний представник СК РФ Світлана Петренко.

нагадаємо, у березні Вільнюський окружний суд визнав винними у військових злочинах і злочинах проти людяності у справі про події 13 січня 1991 року в Литві колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова і колишнього офіцера КДБ Михайла Головатова, а також ряд інших офіційних діячів СРСР. Язова суд заочно засудив до 10 років позбавлення волі, Головатова - до 12 років.

Прокуратура Литви обвинуватила 94-річного Язова в створенні наприкінці 1990 року організованої групи із 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви, яка 11 березня 1990 року оголосила про відновлення незалежної держави, до складу СРСР.

Згідно з обвинувальним актом, Язов створив організовану групу разом з нині покійними радянськими діячами - колишнім главою МВС СРСР Борисом Пуго, головою КДБ СРСР Володимиром Крючковим, секретарем ЦК КПРС і членом Політбюро КПРС Олегом Шеніним. І, як йдеться в документі, «11 січня 1991 року в рамках реалізації плану злочинних діянь за допомогою військових дій було розпочато агресію з боку Радянського Союзу і збройний конфлікт у Литві».

13 січня 1991 року центральна радянська влада з Москви намагалася силою повалити законну владу в Литві. Під час захоплення радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 людей, більше тисячі литовців постраждали.