Британська поліція затримала Ассанжа в Лондоні

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж 11 квітня був заарештований британською поліцією просто в посольстві Еквадору за ордером 2012 року

Ордер був виписаний, коли Ассанж порушив умови дострокового звільнення, повідомляє Настоящее время.

Ассанж жив у будинку посольства з 2012 року на підставі того, що Еквадор надав йому тимчасовий притулок. Тоді видачі Ассанжа почали домагатися США, а в Швеції на нього завели кримінальну справу.

Влада Еквадору намагалися змусити Ассанжа покинути будівлю з літа 2018 року: його позбавили інтернету, відключили від мережі всі його комп'ютери і телефони і відмовилися надавати додаткову охорону. Але Ассанж залишати будівлю відмовлявся. За даними Guardian за час перебування Ассанжа в посольстві, на його зміст і охорону були витрачені щонайменше $5 млн, що є великою сумою для еквадорського бюджету. Минулого тижня джерела в Wikileaks оголосили, що Еквадор може "виставити" Ассанжа з будівлі, не дивлячись на те, що йому загрожує арешт.

Ассанж, громадянин Австралії, заснував WikiLeaks в 2006 році. Кілька років по тому на порталі були опубліковані тисячі секретних документів США про хід війни в Афганістані та Іраку, в тому числі про інциденти, пов'язані з розстрілом мирних жителів. У США за це на Ассанжа завели справу в зв'язку з витоком секретних даних. Після виборів 2016 року до них додалося звинувачення в причетності WikiLeaks до витоку даних про хакерські прийомах ЦРУ і про публікації документів зі зламаних серверів Демократичної партії США.

США домагаються видачі австралійця вже кілька років, і в Америці засновнику Wikileaks загрожує тривалий тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві. Але Ассанж і його адвокати вважали пред'явлені йому в США звинувачення політичними.

Влітку 2010 року в Швеції почалося слідство щодо Ассанжа за кримінальною статтею за сексуальне насильство: саме після видачі міжнародного ордера у цій справі засновника Wikileaks у 2012 році затримали в Лондоні. Після затримання Ассанж був тимчасово звільнений під заставу. Але втік і сховався на території посольства Еквадору. Британська влада вважає, що він порушив умови звільнення під заставу і видали ордер на арешт Ассанжа.

У 2017 році шведське кримінальне розслідування відносно засновника Wikileaks було припинено, але британський ордер про порушення умов дострокового звільнення все ще продовжує діяти. Засновник Wikileaks побоювався, що якщо він покине будівлю, він може бути заарештований або захоплений представниками США.