Лікуватись до України минулого року приїхало 65 тис. іноземців

У 2018 році близько 65 тисяч іноземців приїхали лікуватися в українських клініках

Про це повідомила президент Української асоціації медичного туризму (УАМТ) Віолетта Янишевська, пише "Інтерфакс-Україна".

"Можна говорити про те, що зараз українські клініки мають технології та інновації, завдяки чому і розвивається в'їзний медтуризм, однак виїзний медтуризм перевищує в'їзний в рази", - сказала вона.

За її словами, з України в цей же час на лікування виїхало близько 160 тисяч українців.

Лідерами виїзного медичного туризму з України є Німеччина та Ізраїль. У трійку лідерів за кількістю пацієнтів з України також входить Туреччина.

Глава УАМТ підкреслила, що українські клініки пропонують в основному нижчі ціни, ніж закордонні. Разом з тим у деяких випадках лікування в Україні може обійтися дорожче, ніж в інших країнах.

"Наприклад, найбільш поширені онкологічні хірургічні операції в Туреччині будуть дорожчі, ніж в Україні. Тим часом в Латвії, де є кіберніж останнього покоління, вартість пакетної пропозиції дешевше, ніж в українській клініці", - розповіла президент асоціації.

Коментуючи перспективи розвитку в'їзного медичного туризму в Україні, президент УАМТ зазначила, що наразі у цьому сегменті представлені переважно приватні клініки.

"Державні клініки поки не готові для прийому іноземних пацієнтів - у них не налагоджений сервіс, переклад документації, логістика та інші фактори, необхідні для безпечного і комфортного перебування іноземного пацієнта в іншій країні", - пояснила Янишевська.

Глава УАМТ також звернула увагу на відсутність в Україні національної системи медичного страхування, а також таких її напрямків, як страхування відповідальності лікарів, клінік, що перешкоджає розвитку в'їзного медичного туризму, а також роботі українських клінік із зарубіжними страховими компаніями.

"У більшості розвинених країн, де медичний туризм розвивається як один з основних напрямків економіки, наприклад, в Ізраїлі, Німеччині, Іспанії, Італії, обов'язково страхується відповідальність лікаря від лікарської помилки. В Україні ж досить часто клініки знімають з себе відповідальність, прописуючи в договорах: у разі проблем і негативних наслідків для пацієнта клініка не несе за це відповідальності ", - пояснила експерт УАМТ.

Водночас Янишевська зазначила, що дедалі більше українських клінік, які приймають на лікування іноземних пацієнтів, поділяють відповідальність із зарубіжними страховими компаніями, в яких дані пацієнти застраховані.