Макрон домігся проведення самітів ЄС без Британії

27 держав-членів ЄС зможуть проводити офіційні зустрічі й ухвалювати рішення без участі Британії, хоча країна все ще лишається членом Євросоюзу

Про це повідомляє Euractiv.

Відсутність Британії на самітах ЄС стала досягненням президента Франції Еммануеля Макрона, який очолив заклики щодо обмежень для Британії.

Першою з таких зустрічей буде саміт "Майбутнє Європи" у румунському Сібіу 9 травня, який планувався ще в очікуванні того, що Британія вийде з ЄС 29 березня.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що ідея проведення самітів в "урізаному" форматі не є чимось новим. Він порівняв її з самітами Єврогрупи, які він сам запропонував у 1997 році, коли був прем’єром Люксембургу.

"Рішення про проведення самітів без Британії було забезпечене в результаті вимог Франції. Символічно, оскільки це містить послання, що в процесі розлучення досягнута точка неповернення, і що Британія перебуває не зовсім на тому ж рівні, що і інші країни-члени ЄС", - зазначає видання.

Нагадаємо, лідери ЄС на позачерговому саміті 10 квітня погодилися надати Британії "гнучке" відтермінування її виходу з блоку до 31 жовтня 2019 року.