Нафтогаз надіслав уряду фінплан на 2019 рік: очікує гострого дефіциту ліквідності

НАК "Нафтогаз України" спрямував на розгляд Кабінету міністрів України проект фінансового плану на 2019 рік

Про це в Facebook повідомив глава правління компанії Андрій Коболєв.

За його словами, документ підготовлений у повній відповідності із законом про державний бюджет й враховує збереження за компанією спецзобов'язань з постачання газу населенню і тепловикам через газзбути.

У зв'язку з цим він очікує збільшення боргів цих контрагентів перед компанією. При цьому в фінплані не передбачена компенсація Нафтогазу збитків від ПСО.

Голова НАК додав, що відповідно до держбюджету план реалізації газу складено за цінами і умовами постанови №867 від 19 жовтня 2018 року, яке, зокрема, визначає формулу розрахунку ціни для продажу газу по ПСО.

"Хочу тут ще раз нагадати, що перехід на ринкове ціноутворення, яке зараз дозволяє споживачам купувати газ дешевше регульованою урядом ціни, можливе тільки при повному скасуванні поки чинного вимоги продавати газ не безпосередньо населенню, а через приватних посередників - газзбутів", - пояснив він.

Коболєв також повідомив, що у 2019 році Нафтогаз розраховує погасити кредит Світового банку на 395 млн євро, який компанія кілька років використовувала для накопичення газу в підземних сховищах, і термін дії його використання вже завершився.

У фінплані також закладена необхідність накопичення країною близько 20 млрд куб. м газу в ПСГ до початку опалювального сезону 2019/20 років.

Документ передбачає виплату Нафтогазом дивідендів до держбюджету в розмірі 90% прибутку за 2018 рік (12,3 млрд грн) і направлення 2,7 млрд грн на встановлення індивідуальних лічильників для споживачів.

У результаті вищевказаних чинників компанія очікує гострий дефіцит ліквідності, який має намір компенсувати за рахунок запозичень на українському і міжнародному ринках.