Парламенту рекомендують підвищити штрафи для водіїв у 10 разів

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує ВРУ прийняти за основу законопроект про підвищення штрафів у 10 разів за порушення правил користування пасками безпеки або мотошоломами

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Законопроект №10131, поданий нардепами Антоном Геращенком, Іриною Сусловою, Іриною Герщенко, Марією Іоновою та іншими, стосується порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами.

Відповідний проект закону члени комітету розглянули на засіданні 10 квітня.

Документ передбачає посилення адміністративної відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами з 51 гривні до 510 гривень.

Таке збільшення пов’язане зі значною суспільною небезпекою та масовим невикористанням ременів безпеки та мотошоломів водіями та пасажирами.

Під час засідання нардепи підкреслили, що використання ременів безпеки є найдієвішим засобом захисту водіїв і пасажирів під час ДТП.

Застебнуті ремені зменшують ризик контакту тіла з деталями автомобіля у разі зіткнення, утримують людину від викидання з автомобіля та небезпечних переміщень всередині автомобіля (наприклад, у разі перевертання), зменшують імовірність завдання травм іншим пасажирам (наприклад, непристебнутий пасажир на задньому сидінні в разі лобового зіткнення летить вперед і завдає важких травм тим, хто сидить попереду, навіть якщо вони пристебнуті) та гарантують оптимальне спрацювання подушок безпеки.

"За даними ВООЗ, ефективність ременів безпеки для порятунку життів становить близько 50% у ДТП, результатом яких у випадку невикористання ременів стала би смерть водія та пасажирів. Рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи. Лише 23% водіїв користуються ременями безпеки, згідно з даними дослідження кампанії "За безпечні дороги", проведеного в 2018 році", - вказано у повідомленні.

Читайте також: Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається