Прокурор Кулик звинуватив Порошенка у втручанні в розслідування справи Курченка

Прокурор Кулик звинуватив особисто Петра Порошенка, представників Адміністрації президента, деяких народних депутатів від БПП та керівництво ГПУ у втручанні в розслідування "справи Курченка"

Про це заявив заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ, прокурор Костянтин Кулик, повідомляє УНІАН

За словами Кулика, йому стали відомі обставини, які свідчать про сприяння злочинній організації Януковича, зокрема особами, які входять до Адміністрації президента України та до керівництва Генеральної прокуратури України.

Прокурор оприлюднив свій рапорт від 11 квітня на ім'я генерального прокурора України Юрія Луценка.

"За даним фактом мною складено рапорт на ім’я генерального прокурора України з необхідністю внесення відомостей до ЄРДР про початок розслідування у зв’язку з виявленими обставинами", - зауважив Кулик. 
 
У рапорті нагадується про завершення розслідування у низці кримінальних проваджень за ознаками складу злочинів, передбачених ч.1 ст.255, ч.5 ст. 191, ч.1 ст. 366, ч.3 ст.358, ч.3 ст.209, ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 Кримінального кодексу України за фактами вчинення учасниками злочинної організації екс-президента України Віктора Януковича злочинів економічної спрямованості, легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, йдеться у повідомленні.

"На сьогоднішній день повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям (із них 12 вищих посадових осіб міністерств та відомств, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних компаній. Із тих, кому повідомлено про підозри, стосовно 42 осіб кримінальні провадження направлені до судів для розгляду по суті", - зазначив Кулик.
 
Наголошується, що на теперішній час ухвалено 27 обвинувальних вироків, 4 особи ухвалами суду звільнені від відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Щодо 15 осіб судові розгляди справ тривають.

Він відзначив, що загальна вартість арештованого майна становить понад 5 млрд грн, загальна сума відшкодованих збитків - більш як $1,5 млрд.
 
Кулик заявив про втручання у розслідування низки епізодів цього провадження представників Адміністрації президента України, народних депутатів від БПП Ігоря Кононенко, Олександра Грановського, Валерія Давиденка, заступників генерального прокурора України Євгена Єніна та Анжели Стрижевської та інших посадових осіб ГПУ.  
 
У самому рапорті, який був наданий журналістам під час прес-конференції, серед інших вказується, що до втручання в слідство причетний особисто президент України Петро Порошенко. У наведених епізодах фігурують: український бізнес-втікач Сергій Курченко, екс-міністр екології та природних ресурсів України  Микола Злочевський, екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева та чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов, йдеться у повідомленні.
 
 
 
  • Нагадаємо, 28 грудня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про те, що ГПУ оголосила підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям у справі олігарха-втікача Сергія Курченка.
  • Речник генпрокурора Лариса Сарган заявила, що так зване повідомлення прокурора Костянтина Кулика про підозру В.Гонтаревій, Б.Ложкіну, К.Стеценку, О.Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства. В ГПУ зазначили, що Державне бюро розслідувань має дати оцінку діям прокурора Кулика через незаконне повідомлення про підозру колишнім і діючим високопосадовцям.
  • 11 квітня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко заявив, що генеральна інспекція ГПУ проводить перевірку законності дій прокурора Костянтина Кулика, у зв'язку з чим він виведений з групи прокурорів у провадженні, яке отримало назву "Курченкогейт", тому не уповноважений робити заяви по цій справі.