В Україні активно впроваджують енергозберігаючі технології

Проекти під ключ з енергозбереження промисловості активно пропонують енергосервісні компанії, одна з таких компаній – ДТЕК ЕСКО

Проекти з енергоефективності в Україні активно впроваджують у різних сферах — житловій, бюджетній, а головне – у промисловості. Бо вітчизняна продукція менш конкурентна, ніж в розвинених економіках. Наприклад, для виготовлення продукції вартістю тисячу доларів у Швейцарії витрачають 50 кілограм нафтового еквіваленту, у Польщі - 100, а в Україні - аж 280. До 2035 року Уряд поставив амбітне завдання зменшити показник енергоємності мінімум в два рази.

“Це реально. Ми бачимо як розвиваються технології. Розвиватимуться невеличкі станції 100-150 мВт по виробництву електроенергії. З кожним роком їх ефективність видачі електроенергії або теплової енергії підвищуватиметься”, - упевнений Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Активно змінюють устаткування, та впроваджують проекти конґенерації металурги. Приміром, на комбінаті “Азовсталі” провели реконструкцію доменної печі. Компанія «Метінвест» виділила на це 2 мільярди гривень. Що дозволить на 80% скоротити викиди шкідливих речовин, та на 30 мільйонів кубометрів скоротити споживання газу. А недавно в конвертерному цеху компанія ДТЕК ЕСКО встановила 550 ЛЕД-ламп. Ця проста новація дозволить щороку економити до 12 мільйонів гривень, через зменшення споживання електроенергії.

Проекти під ключ з енергозбереження промисловості та бюджетним установам останнім часом активно пропонують енергосервісні компанії — ЕСКО. Одна з таких компаній – ДТЕК ЕСКО. Проводить аудит приміщень та виробництва, встановлює необхідне устаткування, мінімізуючи витрати енергії.

“Понад 30 проектів вже реалізовано у промисловості. Ми інвестували свої кошти у зниження енергозатратності, у підвищення енергоефективності промисловості. Це позитивно позначиться на економічній складовій”, - розповідає директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Успішні приклади енергоефективності в житловому секторі. Співвласники однієї з багатоповерхівок встановили енергозберігаючі технології. І досягли суттєвої економії при оплаті квитанцій за електроенергію та тепло. А зараз встановлюють і сонячні панелі.

Держенергоефективності реалізує програму з утеплення індивідуального житла із 2015 року. Інвестування вже отримали 530 тисяч сімей. Загальна сума «теплих кредитів» перевищила 7 мільярдів гривень.

“У порівнянні з 2014-2015 роком, коли людям ще потрібно було розповідати про необхідність утеплення, зараз попит на подібні послуги він перевищує нашу пропозицію. І ми сьогодні навіть обмежені ресурсами”, - каже Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Загальну суму, яку Україні слід витратити на енергоефективність, експерти оцінюють у понад 10 мільярдів євро.