В Єврокомісії заявили, що "Північний потік-2" не запрацює ще 2-3 роки

"Газпрому" доведеться домовлятися про транзит газу через територію України після завершення діючого контракту, оскільки газопровід "Північний потік-2" на той час ще не буде запущений

Про це в ході конференції з питань безпеки Європейського Союзу в сфері енергетики заявив заступник гендиректора Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Клаус-Дітер Борхардт, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наш аргумент полягає в тому, що Північний потік-2 не запрацює вчасно", - зазначив він.

Борхардт додав, що Газпром має довгострокові контракти з європейськими споживачами, які компанія зобов'язана виконати.

"Ми знаємо, що в цих контрактах є гарантований мінімум обсягів газу для покупців. Для їх поставок необхідно, щоб Північний потік-2 почав працювати на повну потужність. Якщо вони хочуть виконувати контракт, і я думаю, що вони будуть, то немає іншого шляху, ніж через Україну ", - заявив він.

На його думку, російській стороні знадобиться ще 2-3 роки для того, щоб Північний потік-2 почав працювати. Це приведе російську сторону за стіл переговорів.

"І ми повинні будемо досягти угоди, яка буде враховувати, перш за все, інтерес України, так само як і російський інтерес. Якщо ви хочете укласти угоду, всі, а не тільки одна сторона, повинні піти додому з чимось хорошим в ній. Я оптимістичний щодо того, що ми змусимо росіян танцювати танго", - сказав Борхардт.

Чинний транзитний контракт України з російським Газпромом було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення 31 січня 2019 року російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Moody's прогнозує, що після завершення контракту, що діє обсяги транзиту впадуть до 40-50 млрд куб. м в рік.