Німеччина повернула Україні грамоту Петра I, яка підтверджує силове підпорядкування української церкви Росією

До Києва у суботу, 13 квітня 2019 року, привезли з Німеччини грамоту Петра I, яка свідчить про анексію Української помісної церкви Москвою

Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук, передає РІСУ.

Реліквію відправили до заповідника "Софія Київська".

"Сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія - з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність - історичний документ - грамота Петра І. З моєю заступницею Тамарою Мазур особисто зустрів артефакт у Міжнародному аеропорту "Бориспіль", - розповів міністр.

За словами Нищука, артефакт датований 1708 роком. Під час Другої Світової війни документ був втрачений, а з кінця 50-х XX ст. знаходився в бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгена (Федеральна земля Баден-Вюртемберг).

"Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника "Софія Київська", де дуже скоро ми представимо грамоту до огляду", - додав міністр.

Він подякував ученим, які знайшли і досліджували культурну цінність, і всім, хто працював над поверненням унікального документа в Україну.

"За свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя", - написав Нищук.