Помпео звинувачує Росію у втручанні проти Венесуели

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Росія здійснила незаконне вторгнення до Венесуели

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу Mega TV, передає Інтерфакс-Україна.

"Росія вже здійснила інтервенцію. Вони пішли проти керівництва Венесуели. Вони вторглися туди, не маючи на це права, вони втрутилися без дозволу. У них немає згоди венесуельського народу на те, щоб там бути присутніми, вони перебувають там як ворожа сила", - сказав Помпео.

Він наголосив, що лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо, що проголосив себе тимчасовим президентом країни, "є законно обраним керівником", тоді як Росія "прийшла, щоб підтримати Ніколаса Мадуро (президент Венесуели - ред.), який вже є колишнім лідером".

Крім цього, Помпео підтвердив, що США не знімають з порядку денного питання про збройну інтервенцію проти Венесуели.

Ведуча Андеа Аристей запитала у держсекретаря, чи залишається військова інтервенція проти Венесуели в планах США.

"США рішуче підтримують венесуельський народ. Ми відновимо демократію. Ми відновимо права людини. Ми вже зробили це нашими політичними, дипломатичними засобами...Але всі способи залишаються в силі", - відповів Помпео.

Ведуча також попросила уточнити, чи означає ця відповідь "Так", на що Помпео завив: "Відповідь - так".

На запитання, чи готові США до збройного вторгнення до Венесуели, незважаючи на те, що Група Ліми виступає проти цього, держсекретар заявив, що готує поїздку країнами Латинської Америки. 

Відповідна поїздка буде для того, щоб знайти політичне вирішення венесуельської проблеми і "підтримки колективних зусиль, спрямованих на те, щоб цей Ніколас Мадуро (президент Венесуели - ред.) припинив вбивства і страждання його народу".

Ведуча продовжувала наполягати на отриманні більш чіткої відповіді, запитавши: "Ви хочете провести цю військову операцію навіть у тому випадку, якщо не отримаєте схвалення з боку Ради Безпеки ООН?"

Вона доповнила запитання, нагадавши, що так США увійшли в Ірак.

"Не знаю, скільки разів я можу відповідати на це запитання. Ми чітко дали зрозуміти, що нашою метою є переконати Мадуро, що для нього настав час, коли він має піти", - сказав Помпео, додавши, що "вже відповів на це запитання чотири рази".

Він сказав: "Наша робота спрямована на пошук політичного, дипломатичного рішення, на порятунок народу Венесуели від кубинців і росіян, на припинення часу правління Мадуро".