Світом "Гри Престолів" керують рослини: українські вчені розповіли, які квіти вплинули на долі героїв

Науковці з НАН уважно переглянули телесеріал "Гра Престолів", і розповіли, які рослини і як саме впливали на долі героїв

Інформацію опублікували на сторінці науково-природничого музею НАН у Facebook.

Науковці запропонували поглянути на серіал їхніми очима і пообіцяли не публікувати спойлери першої серії фінального сезону. Першою у списку вчених виявилася синя зимова троянда.

"Так, саме вона дала початок повстанню Роберта Баратіона, викликала тисячі смертей та призвела до падіння династії Таргарієнів! Прямо, як яблуко призвело до Троянської війни", - розповідають науковці

У п’ятому сезоні саги, плетучи павутину інтриг, Пітер Бейліш розповідає Сансі Старк про події давнього минулого. Коли він, будучи маленьким хлопчиком, став очевидцем великого турніру в Горренголі.

У фінальному раунді змагань перемогу отримав Рейгар Таргарієн. Але коли він отримав вінок переможця, то оминув свою дружину й поклав цей ботанічний трофей із синіх троянд на коліна Ліанні Старк.

"Цей колючий у всіх сенсах вчинок невдовзі розпочне хвилю кривавого екшену по всіх Семи Королівствах. Не повторюйте цей трюк в себе вдома!", - жартують вчені.

У повідомленні додали, що з ботанічної точки зору синя морозна рослина, звісно, належить до роду Rosa. Можливо, це навіть ендемік Вестеросу, але поблизу Мієрину зростає близький до нього представник цього ж роду.

"Ми навіть підозрюємо, що синя мієринська троянда відокремилась від предкового виду у результаті тривалої географічної ізоляції. Разом з тим ці дві сині рослини дуже подібні, можливо, систематики невдовзі об’єднають два види, провівши додаткові морфологічні та молекулярно-генетичні дослідження", - йдеться у повідомленні.

Під другим номером "доленосних" рослин науковці назвали сутінкову троянду.

Саме цю рослину приніс в дар Дейнеріс закоханий в неї Дааріо Нагаріс. При цьому він наголосив на лікарських властивостях цього виду. Чай з сутінкової троянди володіє протизапальною та жарознижувальною дією і входить до переліку офіцинальних рослин Мієрину (Довідка: офіцинальні лікарські рослини — рослини, сировина яких дозволена для виробництва лікарських засобів в країні). Поширена рослина виключно по узбережжю Затоки Работоргівців.

"Засилля синіх троянд в світі "Гри Престолів" викликає подив. Адже в нашій реальності таких, на жаль, не існує. Але люди давно їх хотіли створити. Оскільки потрібні пігменти у троянд відсутні, то квітникарі вдавались до хитрощів", - розповідають у НАН.

Так, ще у 12 ст. Ж. Клемент переклав арабський трактакт, де повідомляли про фарбування білих троянд за допомогою розміщення фарбників у коренях рослини.

"Певний прогрес був досягнений у 2004 році. Австралійська компанія Florigene та їх японські колеги з Suntory об’єднали свої зусилля заради своєї блактиної, чи точніше синьої мрії. Тридцять років спроб та помилок призвели до створення ГМО-троянди. Для цього у рожевопелюсткові рослини ввели гени, поцуплені у фіалок (Viola), які відповідальні за синтез дельфінідину – пігменту синього кольору", - пишуть науковці.

Після цього вчені скористалися методом РНК-інтерференції, щоб пригнітити виробництво інших пігментів. Їхня стратегія полягала у деактивації важливого білка дигідрофлаванол-4-редуктази. Якщо б все спрацювало, то троянди справді були б синіми.

"Але щось пішло не так, і, як Джон Сноу, дигідрофлаванол-4-редуктаза воскресла. Мало того – пелюстки троянд мають більш кислий клітинний сік, ніж фіалки й дельфінідин у них стрімко деградує. Тому ця синя ГМО-троянда - насправді лілова ГМО-троянда. До технологій Вестероса та Есоса ще далеко", - завершили розповідь учені.