Рятують себе від вимирання: найтовстіші у світі папуги провели рекордний сезон розмноження

Найтовстіші в світі папуги, какапо, які мешкають виключно на теренах Нової Зеландії і знаходяться на межі вимирання, провели рекордний сезон розмноження

Як пише The Guardian, у 147 птахів, що залишилися, народилося 74 дітей - вчені сподіваються, що це врятує вид від вимирання.

На сьогоднішній день в світі залишилося лише 147 дорослих какапо, хоча кілька сотень років тому вони були одними з найпоширеніших птахів в Новій Зеландії. Причиною їх вимирання стали інтродуковані шкідники та знищення традиційного середовища проживання через будівництво ферм.

Колись вважалося, що какапо вимерли, поки в 1970-х роках на острові Стюарт, в південній частині країни, не було виявлено кілька десятків птахів. Найменших показників популяція досягла в 1977 році - тоді в живих перебували лише 18 птахів, а до середини 1990-х років їх чисельність досягла 50.

Для розмноження папуг дослідники висадили кілька сотень дерев риму, південного виду хвойних дерев, плодами яких харчуються какапо.

В результаті папуги провели рекордний сезон розмноження - в цьому році вилупилося 74 пташенят, 60 з яких, як очікується, доживуть до зрілого віку. Сорок дев'ять з 50 самок в цьому році відкладали яйця. Останній рекордний сезон розмноження був в 2016 році, коли вилупилися 37 пташенят.