Сербія почала будувати ділянку газопроводу в обхід України

У Сербії почалось будівництво російського газопроводу в обхід України - "Турецького потоку". За допомогою цього газопроводу Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту газу

Про початок будівельних робіт у Сербії повідомив міністр закордонних справ країни Івіца Дачич після зустрічі з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим, пише "Комерсант".

"Ми не будемо чекати, коли буде збудовано болгарську ділянку. Ми вже почали роботи з будівництва сербської ділянки "Турецького потоку", - повідомив Дачич.

У Сербському уряді очікують, що свою ділянку російського газопроводу в обхід України там завершають до кінця 2019 року.

Запустити "Турецький потік" планують так само - до кінця 2019 року, коли завершиться чинна нині угода про транзит російського газу до ЄС через Україну. Паралельно з цим, Росія будує ще один газопровід в обхід України - "Північний потік-2". У разі запуску двох газопроводів Росія зможе повністю відмовитися від послуг української газотранспортної системи, які приносять державі щорічно до 3 мільярдів доларів.

"Турецький потік" Газпром будує з Росії до Туреччини, а звідти - до Болгарії, Сербії та кордону з Угорщиною. Загальна потужність "Турецького потоку" складає 15,75 мільярда кубометрів газу на рік. Ще стільки ж Росія постачатиме цим трубопроводом до Туреччини.

  • Нагадаємо, в листопаді минулого року російський "Газпром" завершив будівництво морської ділянки газопроводу "Турецький потік".