Анатолій Андрєєв: "СБУ саботує роботу компанії" Захід ", затягуючи митний контроль вантажів з ЄС"

Служба безпеки України блокує роботу миколаївського ПП "Захід". Підприємство імпортує архітектурне скло з Європи, і державна фіскальна служба за вказівкою СБУ незаконно затягує проведення митного огляду вантажів

Компанія вже неодноразово безпідставно несла збитки в мільйони гривень. Разом з тим російський імпорт в цьому ж порту вільно проходить митний контроль у встановлені законом терміни.

Інформацію про блокування роботи ПП "Захід" керівництво компанії оприлюднило на прес-конференції 17 квітня 2019 року. За словами власника підприємства Анатолія Андрєєва, українські правоохоронці навмисно блокують нормальне функціонування ПП "Захід". Підприємство зазнає збитків, оскільки зриває поставки скла упродовж трьох тижнів. "Наші партнери поки що не висували нам фінансових претензій, але вже почали шукати інших постачальників. Ми зіткнулися з неправомірним перевищенням митної вартості товарів та невизнанням преференцій європейського походження товару. Це не вписується ні в які рамки - ні в моральні, ні етичні, ні правові" , - зазначив він.

Зі свавіллям з боку СБУ співробітники ПП "Захід" стикалися неодноразово за останній час. З судна My Efecan 2 їм забороняли вивантажувати розмитнений вантаж, для судна Nova представники митної служби України відмовлялися оформляти декларації протягом п'яти днів, тоді як законодавчо встановлено, що митне оформлення документів має бути проведено протягом чотирьох годин.

Анатолій Андрєєв розповів, що 4 департамент відділу "К" СБУ Миколаївської області тисне на працівників митниці, щоб вони блокували роботу підприємства: "Одним силовим відомством давлять на митників, щоб вони створювали проблеми нашому підприємству. Цинізм ситуації доходить до маразму".

Миколаївська фірма імпортує вантажі безпосередньо з Європи. Під час перевірок супровідних документів порушень не виявлено, всі запити до фірм-виробників від митної служби України були підтверджені. Одночасно з блокуванням імпорту з ЄС вантажі від постачальників з Росії проходять процедуру оформлення митних документів безперешкодно.

За даними компанії, підприємство вже зазнало збитків на суму понад 5 млн грн, контракти підприємства на межі зриву, понад сто співробітників ПП "Захід" залишилися без роботи, держава не отримує податки від підприємства. 1 квітня працівники ПП "Захід" вийшли на протестний мітинг під будівлю СБУ. Незважаючи на це, конфлікт з проходженням митного контролю суднами, які везуть вантажі компанії, досі не вирішено.