МОЗ знайшов в інтерв'ю Зеленського фейк про реформу "швидкої"

Міністерство охорон здоров'я проаналізувало інтерв'ю Володимира Зеленського і знайшло необізнаність кандидата щодо роботи екстреної служби і запуску трансформації охорони здоров’я

Про це прес-служба міністерства написала у Facebook.

Неправдивим виявився наступний уривок інтерв'ю:

“І я думаю, сама Верховна рада не знає відповіді на якісь питання, які турбують суспільство. Це як з медичною реформою. Це точно така ж історія. Приймають медичну реформу... Хто взагалі запитав у людей, а як ми з села доїдемо в цю лікарню? Тому що тепер швидка допомога не приїжджає, а у моєї дитини 39, а навіть якщо 37, і ця бабуся з цієї онукою, у неї серце стає, до неї не їде швидка допомога, тому що у нас така реформа”, - сказав Володимир Зеленський.

МОЗ зазначає, що:

  1. Перед запуском трансформації системи охорони здоров’я і поданням проекту закону до Верховної Ради МОЗ України провело серію консультацій з зацікавленими сторонами (пацієнтами, медиками, керівниками медичних закладів, органів місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій) у всіх регіонах країни.
  2. Із 27,3 мільйонів пацієнтів, які обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, 70% задоволені ним, свідчать дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).
  3. Виклики швидкої допомоги ніхто не скасовував. Правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені Наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370. Зміни до цього нормативного акту не вносились, він є чинним на сьогоднішній день, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики.
  4. Трансформація системи екстреної допомоги зосереджена на тому, щоб усі українці у критичному стані якомога швидше отримали якісну допомогу. Екстрена допомога досі обслуговує ці випадки, через що часто не може вчасно надати необхідну допомогу людям у критичному стані, зокрема - дітям.
  5. Звернення батьків маленьких пацієнтів є екстреним викликом, на який обов’язково приїжджає і приїжджатиме бригада екстреної медичної допомоги. Серед невідкладних станів - стан дітей до 2 років (у тому числі підвищена температура), знепритомлення у дітей чи дорослих, ознаки серцевих нападів і інші стани, які можуть загрожувати життю.
  6. Люди у станах, які не загрожують життю також отримують необхідну допомогу. Якщо на регіональному рівні не визначений механізм надання медичної допомоги в неекстрених випадках, до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом 1 години з моменту отримання звернення.