Пластир замість аналізу крові: вчені розробили новий пристрій для діагностики

Вчені з Китаю та США створили пластир з біосенсорами, який аналізує піт власника і дозволить йому відмовитися від здачі аналізів крові - або, принаймні, здавати їх рідше

Про це пише New Atlas.

Пристрій складається з еластичної поліефірної плівки на клейовій основі, покритої супергідрофобною суспензією з кремнезему. У цьому покритті вигравірувані чотири крихітні супергідрофільні (такі, що притягають воду) отвори.

Коли біосенсори наноситься на шкіру людини, вона потрапляє в мікрокейси. Барвники, що наносяться на дно кожного з них, згодом змінюють колір відповідно до рівня pH в поті і концентрації в ньому хлориду, глюкози і кальцію.

Камера смартфона і додаток потім аналізують кольори отворів, надаючи користувачу інформацію про стан його здоров'я за чотирма параметрами.

"Дані отримані з поту, майже відповідають інформації, яку дає загальний аналіз крові. При тестуванні на добровольці, який пітнів під час тренувань, пристрій визначив, що піт мав рівень рН від 6,5 до 7,0, концентрацію хлоридів близько 100 мМ і низький рівень кальцію і глюкози", - йдеться у повідомленні американського хімічного товариства.