Українські теплоелектростанції поступово відмовляються від дефіцитного антрацитного вугілля

Зараз уже 75 відсотків ТЕС в Україні працюють на вугіллі марки Г

Українські теплоелектростанції поступово відмовляються від дефіцитного антрацитного вугілля. Копальні, які його видобувають, залишились на тимчасово непідконтрольній території Донбасу. Тож енергетики переходять на використання вугілля, так званої марки “Г”. Зараз вже 75 відсотків ТЕС в Україні працюють на газовій групі. Шахтарі в свою чергу продовжують модернізацію виробництва. Приміром, минулого року у переобладнання підземних копалень компанія ДТЕК інвестувала близько 5-ти мільярдів гривень.

“Потрібно вкладати кошти, як це робить компанія ДТЕК. Павлоградвугілля модернізують ще з 2004 року. Значна частка Павлоградського вугілля марки “Г” працює на енергетичну безпеку нашої країни”, - каже народний депутат Артур Мартовицький.

На шахті “Степова”, що у Дніпропетровській області, також видобувають вугілля марки Г. Родзинкою виробництва є монорельсова підвісна дорога. Локомотив рухається по одній рейці, підкріпленій до стелі. Вона значно економніша за традиційні наземні вагонетки. Монорельс працює на шахті ще з 2011-го року. За цей час, на його облаштування на підприємстві витратили 44 мільйони гривень.

“Завдяки монорельсам ми більш ефективно використовуємо техніку. Використання високо виробничих технологій дозволило нашому шахтоуправління ще 27 березня видобути мільйон тонн вугілля”, - розповідає
Сергій Авденюк завідувач гірничих робіт ДТЕК ШУ “Першотравенське”.

У березні 2019 року видобуток виріс на чотири відсотки, порівняно із плановими показниками. Повідомляє Міненерговугілля. Щоправда головним чином завдяки приватним копальням.