Дебати Порошенка та Зеленського на НСК "Олімпійський". Короткий огляд

У п'ятницю, 19 квітня, у Києві в НСК "Олімпійський" відбулися дебати кандидатів у президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка

Про це повідомляє Еспресо.TV

О 16:00 на стадіон почали запускати глядачів. Перед цим Петро Порошенко виступив на мітингу на Майдані Незалежності.

о 18:50 на стадіон прибули кандидати в президенти: Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

Згідно із жеребкуванням, першим випало виступати Володимиру Зеленському.

Несподівано Петро Порошенко прийшов на сцену до Володимира Зеленського. Вони потиснули один одному руки.

"Петре Олексійовичу, я - результат ваших помилок. Я пам'ятаю, як приїхав до вас на Банкову, а ви мені сказали "Вова, нащо тобі це треба?Ти не будеш бачити дітей? Навіщо ви всі туди лізете?", - сказав він.

"Я не був у Росії від початку війни. Я був в АТО, від повісток не ховався. З Путіним не розмовляв. У Росії з початку війни не був. Що стосується головнокомандувача .. Ви задаєте мені питання, на які самі повинні відповідати - чому війна все ще не закінчилася? Ось такий Ви головнокомандувач!", - заявив Зеленський.

"Пане Володимир, ви самі сказали, що ви - кіт у мішку. Так ви - не кіт у мішку, ви - мішок! А у вашому мішку сьогодні 4 коти, в тому числі олігархи, колишні регіонали і все те, що загрожує моїй державі!" - сказав Порошенко.

"Якби ви знали, в якому стані я прийняв державу в 2014 році…без грошей на казначейському рахунку, без золотовалютних резервів, без армії…ви би задавали питання інакше. А ви в той час ображали нашу державу. Ви намагалися виставити Україну повією своїми жартами, ви намагалися отримувати гроші, в тому числі з російського бюджету, для зняття своїх фільмів, тоді коли країна потребувала допомоги. Стояло питання: чи виживе країна. Ми, українці, зберегли державу, де в цей час були ви? В Росії?" - сказав він.

Порошенко попросив Зеленського чітко та конкретно відповісти на його запитання "де Зеленський бачить Україну через 10 років?".

"Що і коли, де ви бачите Україну через 10 років. Чітко, конкретно і що ви хочете для цього зробити", - Порошенко

У свою чергу Зеленський заявив, що коли Порошенко каже "чітко дай нам відповідь", то він не у прокурора.

"Я нічого не зробив, щоб там бути, а вам може і прийдеться зустрітися", - заявив Зеленський. 

"Як він збирається виконувати функції Верховного головнокомандувача? Ваша команда сказала, що ви вже почали курс молодого бійця. Це гарна річ. Але варто було його почати 4 роки тому. У 2014-му. Коли країна потребувала зусилля усіх волонтерів і добровольців. А Володимир ховався від повісток, куди його викликали", - заявив Порошенко.

Зеленський відповів, що він публічна людина і йому можна було вручити повістку будь-де.

"У мене було багато зйомок, як би хотіли вручити повістку, то вручили би - я публічна людина", - наголосив Зеленський.

"У мене запитання: яким чином ви, коли ви називали Україну повією, коли ви називали українців хохлами, коли ви знущалися над нашою державою, але коли ви 1 раз образили Кадирова, ви тут же перед ним вибачилися, у мене запитання: коли ви вибачитесь перед Україною за "повію""?, - запитав президент.

Зеленський відповів, що ніколи не бачився із Кадировим. 

Щодо "повії" Зеленський нічого не сказав. Лише відповів, що перед війною звертався до Януковича, а потім до Путіна із проханням не ставити Україну на коліна. 

Президент України Петро Порошенко відповів, що він як президент створює необхідні умови для судочинства

"Я не кат, і я не суддя. Президент створює необхідні умови для судочинства, слідчих органів, для чесного розслідування. І я робив і буду робити все, що від мене залежить. Жоден з моїх друзів не має і не буде мати жодного відношення до корупції. Як тільки будуть підозри, він перестане бути моїм другом і сидітиме у в’язниці…", - сказав він.

Порошенко нагадав Зеленському його слова про готовність стати на коліна перед президентом РФ Володимиром Путіним.

Зеленський заявив, що слова були вирвані з контексту і він тоді сказав, що готовий стати перед Путіним на коліна, щоб той залишив у спокої Україну.

Також він заявив, що готовий стати на коліна перед матерями та дітьми загиблих українських солдатів. Після цього Зеленський став на коліна та запросив Порошенка зробити те саме.

"Я зараз готовий встати на коліна перед кожною матір'ю, яка не дочекалася сина. Перед кожною жінкою, яка не дочекалася чоловіка з війни", - сказав Зеленський.

Петро Порошенко також став на коліна перед прапором України.

"…ваш партнер, який обікрав Україну на 20 млрд Укрнафти, 160 млрд з ПриватБанку, 41 млн дол. заплатив вам особисто на ваші таємні офшорні рахунки. А як ви йому руку тиснутимете і чи йому не будете руки рубати? Оце яскрава обгортка, а всередині сидять соратники Азарова, Януковича і олігархів-втікачів", - сказав він.

"Чи правда, що цукерки Roshen є у пайках повстанців "ЛНР" та "ДНР"?"- спитав Порошенка Зеленський.

Наприкінці виступів на сцені "Олімпійського" Порошенко запросив Зеленського на дебати на телеканал "Суспільне", як це передбачене законом. Зеленський не відповів та на дебати в студію суспільного мовника не приїхав. Президент приїхав.

(скрольте вниз для перегляду відеотрансляції)

Порошенко потиснув Зеленському руку, прийшовши до нього на сцену (сцена Порошенка залишилася порожньою

Зеленський та Порошенко стали на коліна на сцені "Олімпійського".