Фермер на Черкащині влаштував пекарню для туристів, аби врятувати село

У селі Івківці, що в Чигиринському районі проживають  трохи більше 200 мешканців. Тут навіть продовольчого магазину немає! Однак місцевий  підприємець Назар Лавриненко три роки тому вирішив відкрити  хлібопекарню. Та облаштувати   туристичний комплекс . Назар взяв участь у конкурсі “Село: Кроки до розвитку”, який проводить агро-індустріальний холдинг  МХП. І отримав грант на розвиток   своєї  справи.

Хлібопекарня розташована на території просвітницько-розважального комплексу “Зернолен”. Це родзинка Івківців! На туристів на природі чекають  найрізноманітніші майстер-класи. Серед них помел  зерна в борошно за допомогою жорен. Кожен може самостійно намолоти собі борошна. А потім з нього випікають козацькі коржі.  «Діти самі замішують тісто, самі роблять вироби. А  потім забирають з  печі . Везуть додому  або зразу їдять їх. І це такий елемент позитиву дуже важливий” , - розповідає Назар.

Територію “Зерноленду” господар постійно облаштовує   новими приміщеннями та об'єктами старовини. В комплексі є і свій краєзнавчий музей.  Експонати  знаходили й збирали по околицям Івківців. А ще Назар відновив млин, який стояв у селі. Тепер  мріє створити  ще й музей вітряків.  «Ми хочемо зробити на схилах Національний парк вітряків. В співпраці з Українською млинарською асоціацією ми проводимо роботу над збором інформації, над домовленостями про те, щоб нам передали вітряки різних типів з усіх куточків України. Їх одиниці збереглися взагалі”, - ділиться планами підприємець.

Проект МХП “Село: кроки до розвитку” – щорічний конкурс спрямований на розвиток малого підприємництва на селі. Конкурс стартував у 2016 році і був реалізований у 3 районах Черкаської області, а у 2019- му охопив уже  7 областей України.