Лукашенко оголосив про плани змінити Конституцію Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про намір посилити повноваження інших гілок влади і передати своєму наступнику на посаді президента змінену Конституцію

Про це Лукашенко заявив під час щорічного послання до білоруського народу і парламенту.

"Мені ставлять часто питання, і навіть публічно іноді - хотів би ти залишити цю Конституцію своєму наступнику? Я чесно і прямо кажу - ні. Я б не хотів", - цитує Лукашенка Інтерфакс-Україна.

На його думку, Білорусь вже пройшла той етап, коли країні була потрібна сильна влада, зараз необхідно навантажувати владними повноваженнями інші структури і гілки влади.

"Що стосується майбутнього глави держави - він повинен бути главою держави, він не повинен так багато мотатися по полях і фермах... Він повинен виконувати як глава держави, перш за все, кадрові питання, підтягнути політичні партії, щоб вони генерували нам нормальних керівників", - додав Лукашенко.

За словами президента, він не робитиме якусь спробу створити таку систему, "що Лукашенко начебто пішов і не пішов".

"Цього в країні не буде, я вам точно обіцяю. Я думаю про майбутнє країни, а не про свою особисту владу. Я вже наволодарювався", - заявив президент.

Лукашенко повідомив, що в розробці змін до Конституції буде залучено широке коло експертів.

"Ми ще не виробили навіть концепцію цієї Конституції. Ця концепція з'явиться тільки тоді, коли я отримаю остаточні пропозиції від різних верств нашого суспільства", - сказав він.

Нагадаємо, також Лукашенко призначив дострокові вибори до парламенту Білорусі.