У Зеленського пояснили, як змусити Росію виконувати Мінські угоди

Головний політтехнолог кандидата у президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков розповів, як змусити Росію виконувати Мінські угоди

Про це він розповів у інтерв'ю з виданням "Главком".

Журналісти у нього запитали, як Росію змусити виконувати підписане і чи є у Зеленського план.

"Це комплексне питання, і Володимир вже не раз про це казав. Є чотири стовпи, на яких буде будуватися його політика після завершення війни та повернення тимчасово окупованих територій. Це – дипломатія, економіка, інформація, армія або безпека. Насправді будь-яку війну можна завершити двома шляхами – або військовим, або дипломатичним. Ми підняли армію з нуля, але тим не менш протистояти Росії під час безпосереднього вогневого контакту нам буде непросто. Тому якщо, не дай Бог, вона розпочне повномасштабні бойові дії…", - відповів він.

Разумков сказав, що не виключає повномасштабні бойові дії зі сторони Російської Федерації.

"Виключати не можна нічого, але я сподіваюсь, що здоровий глузд переможе, і подібного не станеться. Взагалі не хочу такий сценарій розглядати, проте готовим треба бути до всього. І от, власне, щоб цьому запобігти, є й інший шлях – дипломатичний. На сьогодні існують три вектори тиску на РФ. Перший – Нормандський формат, а у його продовження ми маємо другий формат – "Мінськ". Так, він не найефективніший, він сильно пробуксовує, до нього є чимало запитань, але й альтернативи ніхто не пропонує", - сказав Разумков.

За словами головного політтехнолога Зеленського, "Мінськ" - це план верхнього рівня, де прописані певні ключові кроки, які треба зробити, щоб дійти до миру. На його думку, проблема в тому, що РФ намагається поставити все з ніг на голову, говорячи: "а давайте спочатку вибори проведемо".

"Ну які вибори? Як їх можна провести на тимчасово окупованій території демократичним шляхом? Комусь треба, аби вийшов той таки референдум "під зеленими чоловічками", який був проведений в Криму? Ані ми, ані наші зарубіжні партнери на це ніколи не підемо", - зазначив Разумков.

Він також додав, що є ще один аспект, адже саме до Мінська прив’язана більша кількість санкцій по Російській Федерації.

"Переформовуючи Мінськ, головне – не втратити обсяг цих санкцій. Не забуваймо й про ще один вектор – американський. Це і перемовини "МЗС – Держдеп", це і напрям "Волкер-Сурков", це і ряд дипломатичних та недипломатичних каналів, це і основний тиск на Росію, з точки зору економіки та міжнародної політики. Тут Штатам треба віддати належне: вони чинять більш ніж вагомий вплив на Росію. Згадаймо і Велику Британію після подій у Солсбері – її позиція стала нарешті зовсім однозначною, і вона також готова до тиску на РФ", - сказав політтехнолог.

Він зазначив, що ініціатива Зеленського в тому, аби залучити до процесу підписантів Будапештського меморандуму Британію і Штати. Він вважає, що це дасть можливість консолідувати всі ці вектори в один єдиний для ще більш ефективного впливу на Москву.