Цей день в історії: вийшов друком перший детектив

20 квітня 1841 року у філадельфійському часописі Graham's Magazine опубліковано перше у світі детективне оповідання Едгара Аллана По "Вбивство на вулиці Морг"

Про це розповідає просвітницький проект Цей день в історії.

Окрім того, 20 квітня в минулому було пов'язано з наступними подіями:

1871 - Конгрес США прийняв закон, що зобов'язував президента Улісса Гранта застосувати надзвичайні силові заходи проти терористичних органцізацій і використати військові частини для придушення діяльності Ку-клукс-клану (ККК), підпільної органцізації, що сповідувала принципи расової зверхньості щодо афроамериканців. У 1882 році Верховний суд визнав даний закон неконституційним, але на цей час ККК був вже практично розгромлений.

1902 - Після чотирьох років досліджень, в Парижі Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію. Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності.

1917 - У газеті "Правда" надрукована стаття "Про завдання пролетаріату в даній революції", яка увійшла в історію під назвою "Квітневі тези". У ній  Володимир Ульянов (Ленін) виклав свої пропозиції щодо тактики більшовиків у боротьбі за владу та окреслив основні кроки після її захоплення. Це була перша презентація програми комуністичної диктатури, яка почала втілюватися в Росії з 1918 року.

1978 - пасажирський "Боїнг-707" з Південної Кореї, що здійснював політ за маршрутом Париж - Сеул і порушив радянський повітряний простір, був атакований винищувачем "Су-15ТМ" і здійснив вимушену посадку на поверхню замерзлого озера Корпіярві біля міста Кемь (близько 500 км на південь від Мурманська). Під час приземлення лайнера, на борту якого знаходилось понад сто пасажирів, 2 чоловіка загинуло і 11 було поранено.

1998 - Фракція Червоної Армії, німецька ліворадикальна терористична організація міських партизанів, що діяла в ФРН та Західному Берліні, оголосила про саморозпуск. За 28 років своєї діяльності вона стала відповідальною за вчинення 34 вбивств, серії банківських нальотів, вибухів військових і цивільних установ та замахів на високопоставлених осіб.

2000 - Під час військових навчань на Гончарівському полігоні у Чернігівській області учбова ракета "Точка-У" через технічну несправність змінила курс і попала в житловий будинок у Броварах Київської області. Після трьох днів заперечення інциденту, у якому загинуло три особи і п'ятеро були поранені, Міністерство оборони України визнало свою відповідальність.