Вчені переклали давні печерні написи народа черокі

У печері Маніту виявили написи північноамериканського народу черокі. У них описуються ритуали і, судячи з усього, послання для предків або надприродних сутностей, які, за повір'ями корінних американців, населяють світ духів

Про це йдеться в журналі Antiquity.

Незабаром після вигнання з батьківщини в 1830-х народ черокі з південно-східних Сполучених Штатів залишив на стінах печери записи про таємні ритуали.

Сьогодні написи черокі в печері Маніту в Алабамі - популярна серед туристів визначна пам'ятка. Тим часом в них описані ритуали та вірування - за допомогою символів, що позначають 85 голосних звуків. Черокійскій вчений Секвойя розробив цю систему письма незадовго до вигнання його племені по Дорозі сліз - серії вимушених переселень корінних американців на Захід.

У 2006 році історики вперше помітили ці написи, частина з яких була написана вугіллям. Їх дослідження провела команда під керівництвом археолога Бо Дьюка Керролла.

Напис, залишений черокі в печері Маніту, згадує ритуали, проведені в 1828 році перед важливим духовним спортивним змаганням, що нагадує сучасний лакросс.

Один з написів на стіні всередині печери свідчить: "Лідери команди по стікболу на 30-й день їх місяця квітня 1828". Керролл і його колеги підозрюють, що слово "їх" позначає європейських американців.

Стікбол черокі - версія лакроссу, в яку команди грають для досягнення духовного оновлення. Як стверджують вчені, на стіні відображені особисті ритуальні приготування команди перед грою. Сусідній напис, швидше за все, відноситься до ритуалів перед грою тієї ж команди. У цьому уривку також згадується духовний лідер команди Річард Гесс - англійське ім'я одного з дітей Секвойя.

Інші написи на стелі перед входом до печери можуть бути релігійними посланнями предкам черокі або іншим надприродним істотам. Вони зроблені задом наперед, ймовірно через те, що, на думку вчених, призначалися істотам, які "живуть в світі духів", куди, як вірили черокі, можна було потрапити тільки через печеру Маніту.