Націоналізація "ПриватБанку": судді ОАСК вимагають відкрити справи проти Порошенка, Смолія та Петренка

Судді Окружного адмінсуду Києва, які ухвалили рішення щодо незаконності націоналізації "ПриватБанку", звернулися до Генпрокуратури та Держбюро розслідувань з вимогою відкрити кримінальні справи проти президента України Петра Порошенка, голови НБУ Якова Смолія та міністра юстиції Павла Петренка

Про це повідомляє сайт Окружного адмінсуду Києва.

Судді у своїх заявах стверджують, що  керівництво держави, коментуючи їх рішення про визнання незаконною націоналізацію "ПриватБанку", зробило заяви, які нібито "є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість".

Заявники вважають, що дії президента України, голови НБУ та міністра юстиції України мають ознаки злочину за ч. 2 ст. 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів з використанням свого службового становища). Санкція за цією статтею передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 5 років або арешт до 6 місяців, або до 3 років позбавлення волі.

Читайте також. Чим загрожує Україні рішення суду про незаконність націоналізації Приватбанку. Пояснення Сергія Фурси

Також судді вважають, що дії Порошенка, Смолія та Петренка мають ознаки злочину за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади): судді вбачають намагання узурпувати судову гілку влади та встановити над нею контроль.

Крім того, судді вважають звернення високопосадовців до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України такими, що порушують ч. 2 статті 344 Кримінального кодексу України (втручання у діяльність державного діяча з використанням свого службового становища).