Активістки звинувачують Google у переслідуваннях. В чому справа

Активістки Клер Степлтон і Мередіт Уіттакер звинуватили Google в переслідуванні тих, хто протестував проти несправедливого ставлення до жінок в компанії

Лист співробітниць опублікував журнал Wired.

Активістки розіслали всередині компанії електронного листа, в якому заявили, що їх понизили в посаді після акції протесту. "Мій менеджер почав ігнорувати мене, мою роботу передали іншим людям. Мені також сказали піти у відпустку через хворобу, хоча я не хворію", - написала Степлтон.

Вона додала, що Google провів розслідування, і її повернули на колишню посаду тільки після того, як вона найняла адвоката. Дівчина зазначила, що становище в компанії "як і раніше вороже", тому вона думає піти з неї "майже кожного дня".

Уіттакер, яка також підписала лист, сказала, що її роль в компанії "різко змінилася" після суперечки про використання штучного інтелекту в Google. Тоді в компанію запросили Кей Коул Джеймс.

Як пише BBC, президент фонду "Спадщина" (Heritage Foundation) Джеймс - явна противниця законів про рівність людей різної сексуальної орієнтації. Через це більше двох тисяч співробітників компанії підписали петицію проти її кандидатури в раді. Уіттакер також публічно написала в твіттері, що вважає включення до ради Джеймс "жахливим" рішенням.

Через тиждень після створення Google розпустив раду. При цьому Уіттакер повідомили, що їй потрібно відмовитися від її посади в AI Now Institute, дослідному центрі університету Нью-Йорка, який вона співзасновувала, а також від роботи в Al Ethics, "щоб залишитися в Google".

Співробітниці стверджують, що їх історії не поодинокі. На їхню думку, Google намагається змусити мовчати жінок, темношкірих і гендерні меншини. Вони закликають зупинити переслідування тих, хто чесно говорить про ці проблеми.

В Google після цього повідомили, що забороняють будь-які "відповідні заходи проти співробітників", а також розслідують усі звинувачення. "Співробітників компанії часто призначають на нові посади, щоб йти в ногу c потребами бізнесу", - заявили в компанії.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2018 року співробітники Google провели акцію протесту Google Walkout через скандал навколо сексуальних домагань і несправедливого ставлення до жінок в компанії. Вони зажадали створити механізм, який дозволить безпечно і анонімно повідомляти про харассмент, а також відкрито публікувати доповіді про розслідування домагань.

Після цього виконавчий директор Google Сундар Пічаї повідомив, що компанія перегляне політику щодо харассмента.