Указ Путіна про паспорти РФ для жителів ОРДЛО є "юридично нікчемним", - МЗС

Міністерство закордонних справ України назвало "юридично нікчемним" указ президента РФ Владіміра Путіна про спрощену видачу російських паспортів українцям в ОРДЛО

Про це йдеться у заяві МЗС України.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з указом президента Росії, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України", - йдеться у повідомленні.

У МЗС також зазначили, що вважають цей документ "юридично нікчемним" та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Крім того, прес-служба наголосила, що цей крок Росії спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких є Росія.

Міністерство назвало дії Росії грубим втручанням у внутрішні справи України і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу.

"Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні у післявиборчий період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації", - наголосили у МЗС.

А також зазначили, що незаконна паспортизація громадян України є визнанням з боку Кремля самого факту російської окупації територій у Донецькій та Луганській областях України.

"Це вчергове розвінчує ключову тезу російської пропаганди про "внутрішньоукраїнський конфлікт", - повідомили в МЗС.

Міністерство стурбоване тим, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії.

"У цьому зв’язку, ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство закликаємо відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора", - заявили в МЗС України.