В Африці почнуть масове розповсюдження першої у світі вакцини проти малярії

В африканських Малаві, Гані та Кенії протягом наступних тижнів почнеться масове впровадження першої в історії вакцини проти малярії

Як пише New Atlas, очікується, що протягом наступних трьох років буде щеплено близько мільйона людей - в основному, дітей до трьох років.

Щорічно в Африці від малярії помирає понад 250 тис. дітей. Інфекція є однією з найбільш серйозних проблемою глобального охорони здоров'я, і ​​протягом багатьох років вчені працювали над створенням ефективної вакцини.

RTS, S / AS01 наразі найефективніша протималярійна вакцина, була створена ще наприкінці 1980-х років. При цьому її клінічні випробування були завершені лише кілька років тому.

Щеплення RTS, S / AS01 запобігає до 40% випадку зараження малярією - не найвищий показник для вакцин, але це хороший шанс знизити смертність від цього захворювання.

RTS, S навчає імунну систему атакувати паразитуючі мікроорганізми, що передаються людині при укусах комарів і викликають смертельно небезпечне захворювання.

Антималярійне щеплення потрібно робити 4 рази - перші 3 дози протягом трьох місяців, а четверту - через півроку. Без четвертої, вирішальної, дози ефективність дії вакцини значно знижується.

Передбачається, що пілотна програма триватиме до 2024 року, після чого результати будуть оцінені і буде розглянуто питання про широке впровадження RTS, S / AS01 в ​​інших країнах. GSK, компанія, що займається розробкою вакцини, пожертвувала для африканського проекту до 10 млн доз, йдеться в її блозі.