Філарет: Перехід церков окупованого Донбасу до ПЦУ можливий після звільнення цих територій

Московський патріархат заявляє про утиски в Україні, водночас відбираючи храми УПЦ-КП на окупованому Донбасі

Про це заявив патріарх Філарет, повідомляє Еспресо.TV.

"Вони кричать, що в Україні Московський патріархат утискають, але мовчать про те, що зараз відбирають у нас храми на окупованому Донбасі", - заявив патріарх.

За словами Філарета, якби в Україні з храмами УПЦ-МП вчиняли так, як вони це роблять на сході, то "їх би тут взагалі не було".

"Московський патріархат існує, тому що у нас свобода. Їм дають рівні права із Українською православною церквою", - йдеться у повідомленні.

Філарет зазначив, що на окупованих територіях положення у парафій ПЦУ тяжке.

"Перехід церков окупованого Донбасу до ПЦУ можливий безумовно тільки після звільнення наших територій. Буде наша перемога і це значить, що і на окупованому Донбасі звільнять території, і Крим повернеться до України. Іншого не може бути. Тому що там неправда".

За словами Філарета, Росія гарантувала цілісність і недоторканість наших територій, коли вимагала від нас віддати зброю.

"Обіцяли недоторканість територій. І їхній гарант захопив. Можна вірити цій державі? Не можна. Тому вони стали на шлях неправди. То Бог з правдою, а не з неправдою. Рано чи пізно - переможе. Не маємо ніякого сумніву, що прийде час, коли ми будемо святкувати перемогу і в Криму, і на Донбасі", - заявив Філарет.