Втручання Зеленського в справи щодо ПриватБанку вкрай негативно вплине на кредитний рейтинг України - Moody's

Скасування націоналізації ПриватБанку призведе до зриву програми співпраці з МВФ та скорочення взаємодії України з іншими міжнародними фінансовими інституціями

Про це йдеться в новому огляді рейтингового агентства Moody's.

Зазначається, що зв'язки шоумена Володимира Зеленського з Ігорем Коломойським, одним з екс-власників банку, "представляють особливий ризик для програми реформ".

Аналітики агентства звертають увагу на те, що минулого тижня місцеві суди винесли ряд рішень на користь Коломойського, почавши процес, який може скасувати націоналізацію, що обернеться для влади значним витратами.

Як зазначається в огляді, деякі політичні оглядачі припускають, що Зеленський може вплинути на рішення апеляційних судів у справах про націоналізацію ПриватБанку і навіть виступити на захист інтересів Коломойського в інших справах, враховуючи їхні ділові відносини.

"Хоча ми вважаємо цей сценарій малоймовірним, він буде мати істотний негативний вплив на кредитний профіль країни, якщо буде реалізованим", - заявили в Moody's.

У агенстві додали, що "скасування націоналізації ПриватБанку може зірвати поточну і будь-яку майбутню програму з МВФ, скоротити масштаби взаємодії з іншими міжнародними фінансовими інституціями та Європейським союзом і стати серйозною перешкодою в боротьбі з корупцією".

Читайте також: Чим загрожує Україні рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку.Пояснення Сергія Фурси