Конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України зупинено рішенням адміністративного суду, - Українська гельсінська спілка

В Українській гельсінській спілці з прав людини повідомили про зупинення процедури відбору на посаду судді Європейського Суду з прав людини від України

Про це пише офіційний сайт УГСПЛ.

У квітні 2019 року спливають повноваження судді Європейського суду з прав людини від України Ганни Юдківської, пише прес-служба УГСПЛ. І Україна зобов’язана до цього часу визначити трьох кандидатів на дану посаду шляхом проведення конкурсу і подати обраних кандидатів на розгляд Парламентської Асамблеї Ради Європи.

"УГСПЛ вважає, що проведення конкурсу відбору кандидатів на посаду судді ЄСПЛ від України відбувається з грубим порушенням процедури та вимог, встановленими документами Ради Європи та актами національного законодавства, а саме із порушеннями принципу публічності, прозорості, відкритості та своєчасності, що звужує можливості проведення об’єктивного і незалежного конкурсного відбору та фактично унеможливлює обрання кандидата на посаду судді Європейського суду з прав людини від України у необхідний строк", - йдеться у повідомленні.

За інформацією УГСПЛ, у зв’язку з цим до Окружного адміністративного суду міста Києва було подано позов про визнання протиправними дій органів державної влади, і з метою забезпечення позову поставлено вимогу зупинити проведення конкурсу, оскільки він не відповідає процедурі, встановленій законом. 26 квітня 2019 року Окружний адміністративного суду міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову, якою:

Ухвала суду набрала законної сили з моменту її підписання суддею та підлягає негайному виконанню.