"І стала третина води, як полин, і багато людей повмирали": Порошенко нагадав про Чорнобильську трагедію

Президент України Петро Порошенко нагадав про річницю Чорнобильської трагедії - вибуху на Чорнобильській атомній електростанції, що прогримів 26 квітня 1986 року

Про це Порошенко написав у Facebook, процитувавши уривок із біблейської книги "Апокаліпсіс".

"…Засурмив третій янгол, – і велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. І спала вона на третину річок та водні джерела. І ймення зорі тієї - "Полин". І стала третина води, як полин, і багато людей повмирали з води, бо згіркла вона". (Апокаліпсис). І впала зірка-полин з неба у траву на ймення Чорнобиль… 26 квітня 1986. Пам'ятаємо…" - написав президент.

Унаслідок вибухів на станції атомний реактор було повністю зруйновано, а в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Потужність викиду перевищувала наслідки вибуху в Хіросимі приблизно в 300 разів.

За даними "Грінпіс" і міжнародної організації "Лікарі проти ядерної війни", унаслідок аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч осіб, у Європі зафіксовано 10 тис. випадків вроджених патологій у новонароджених, 10 тис. випадків раку щитоподібної залози. За даними організації Союз "Чорнобиль", з 600 тис. ліквідаторів 10% померли і 165 тис. стали інвалідами.