Румунія проведе антикорупційний референдум

Президент Румунії Клаус Йоханніс підписав декрет про організацію референдуму одночасно з виборами до Європейського парламенту, які заплановані на 26 травня 2019 року

Про це повідомляє Балканський оглядач.

Громадян Румунії попросять відповісти "Так" або "Ні" на два питання:

1. "Чи згодні ви з забороною амністії і помилування за корупційні злочини?";

2. "Чи згодні ви з необхідністю заборонити уряду самостійно приймати рішення в області злочинів, покарань і організації судового процесу , а також з розширенням права опротестовувати рішення кабміну в Конституційному суді?"

Рішення ухвалено через суперечливі рішення правлячої коаліції, які, на думку опозиції, мають на меті згорнути антикорупційну боротьбу. Глава держави має намір запитати думку громадян про скасування амністії і помилування для тих, хто засуджений за корупційні злочини, а також про заборону уряду самостійно приймати рішення у сфері правосуддя та кримінального права..

В своєму виступі в четвер румунський президент відкинув звинувачення в тому, що референдум не має значення, тому що він має статус консультативного. "Якщо румуни прийдуть на голосування і скажуть, що вони не згодні з PSD (Соціал-демократична партія, правляча партія в Румунії), то ми маємо мандат діяти. Відразу на наступний день!", - підкреслив він.

"Я хочу побачити, хто зі мною за європейську Румунію, за європейський уряд, за справедливе правосуддя. Ось що я хочу, і це те, про що я хочу дізнатися у вас. Якщо румуни зрозуміють і проголосують, ми змінимо Румунію", - зазначив Клаус Іоханніс.