Тренди в Instagram вже "не ті": чому людям більше не подобаються "занадто гарні" фото

Яскраві стіни, акуратно розставлені чашки з латте і тости з авокадо, ретельно продумана композиція і палітра фотографій на сторінці в Instagram – усе це залишається в минулому

Журналістка Тейлор Лоренц з The Atlantic з'ясувала, хто приходить на зміну інфлюенсерам з ідеальними фотографіями і як бренди заробляють на новій естетиці.

Довідка:

Інфлюенсери (від англійського influence - "впливати") - люди, думка яких має значення для певної аудиторії. Найчастіше вони взаємодіють з цією аудиторією через соціальні мережі: Instagram, Facebook або YouTube.

Найбільшу вигоду з своєрідною естетики Instagram отримали саме інфлюенсери: ще рік тому деякі з них заробляли тисячі доларів, розкриваючи секрети ідеальної обробки фотографій. Але у кожного тренда є термін придатності, і цей, схоже, вичерпав свій.

Молоді блогери, такі як Емма Чемберлен, Джаз Енн або Джоанна Цеддія надають перевагу природності без фільтрів. Вони публікують знімки відразу після того, як ті були зроблені. Генеральний директор маркетингової платформи інфлюенсерів Fohr Джеймс Норд каже, що все більше його клієнтів бачать ці зміни.

“Те, що спрацьовувало раніше, більше не працює, - зазначає він. - Популярні блогери зіткнулися з проблемою: як мені продовжувати розвиватися, коли змінюються смаки? Рік тому інфлюенсер міг викласти кадр з доглянутими руками і чашкою з кавою, і зібрати тисячі лайків, але тепер цього не відбудеться”. За словами Норду, 60% користувачів зі 100 тисячами підписників все більше втрачають популярність.

22-річна Різ Блютштейн, на яку за рік підписалося понад 238 тисяч осіб, в своєму Instagram розміщує неякісні фотографії в химерних костюмах - її знімки не оброблені в фоторедакторі. Різ, як і інші її однолітки, не боїться публікувати дві майже однакові фотографії поспіль, про що не могли мріяти інфлюенсери старшого покоління.

Чим більше громадськість дізнається про проплачені спонсорами публікації, тим більш відкритими стають інфлюенсери. Популярні б'юті-блогери відмовляються від красивої реклами і вважають за краще показувати порожні баночки з-під продукту, яким користуються насправді. Тепер вони охоче розповідають про косметичні процедури, проблеми з психічним здоров'ям і стрес, який виникає у прагненні до досконалості.

“Я провела так багато місяців в пошуках стіни певного кольору, - каже блогер з Лос-Анджелеса Сара Перес. - У моєму житті настав момент, коли я шукала тільки стіни, стіни, стіни”. Вона вирішила відходити від чітко вивіреної колірної гами і експериментувати з іншими форматами. Такі фотографії, додає вона, все одно набридли її аудиторії, яку тепер більше цікавить розважальний контент, ніж знімки.

Останнім часом для багатьох користувачів соцмережі фотографія стає лише засобом опублікувати текст. За словами Тейлор Коен, діджитал-стратега рекламного агентства DDB, пік естетики інстаграма припав на середину 2018 го.

“Ще рік тому було інакше, - каже вона. - Візьмемо, наприклад, музей поп-культури Happy Place, який відкрився в Лос-Анджелесі в 2017 році і оголосив себе "найінстаграмнішим місцем в Америці". Тоді люди прийшли в захват і платили по $ 30 за вхід. Але коли в цьому місяці його філія відкрилася в Бостоні, відкриття провалилося.

“Я б не пішла, - зізнається 15-річна Клер (блогер попросила видання не розкривати її справжнє ім'я). - Я б краще сфотографувалася перед бібліотекою або чимось ще”.

Місця на зразок Happy Place були побудовані для того, щоб звичайні люди робили знімки високої якості. Тепер же такі зображення стали настільки поширеними, що вони не резонують, як раніше. “Спочатку всі викладали звичайні фотографії, і знімки райдужної їжі були особливими, - підтверджує Метт Кляйн, стратег консалтингової компанії Sparks & Honey. - Але так як багато людей перейняли цю естетику, вона стала пасивною”.