"Жорстко та чітко". Мет'ю Брайза розповів, як Зеленському спілкуватися із Путіним з позиції сили

Переможець виборів президента України Володимир Зеленський має виступити за обов'язкову участь Сполучених Штатів у переговорному процесі щодо врегулювання військового конфлікту з Росією

Про це кадровий американський дипломат, фахівець зі Східної Європи Мет'ю Брайза заявив в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Києву важливо продемонструвати, що він не готовий до якихось окремих переговорів з Москвою, на яких він міг би показати свою гнучкість. Це стосувалося б постановки України у слабшу позицію. Якщо Зеленський збирається розмовляти із Путіним, він повинен це робити в нормандському форматі. І він повинен це робити із позиції сили. Це має відбуватися у такій спосіб, аби не дозволити Путіну подумати, що Зеленський нервує. І тоді він зможе розраховувати на підтримку Вашингтону", - пояснив експерт.

З цього приводу він дав конкретні рекомендації. 

"Якби я радив панові Зеленському, то я б сказав йому: "Жорстко та чітко дати зрозуміти Путіну, що він би хотів аби зібралася Нормандська група разом із США і що він лише за таких умов і такого оточення готовий вести перемовини з російською стороною", - зазначив Брайза.

Лише тоді, впевнений дипломат, Путін буде не здатен "експлуатувати" Зеленського.

"В разі таких перемовин слід впевнитись у тому, що майбутній український президент має поруч друзів і надійних союзників. І це зробить ясно зрозумілим президенту Путіну, що він не зможе його (Зеленського - ред.) експлуатувати. Побудова всього цього на базі солідарності з трансатлантичною співдружністю є запорукою майбутнього України, її незалежності. Тож час розпочинати вже", - підсумував Брайза.