У Саудівській Аравії стратили 37 осіб, деяких - за повідомлення в WhatsApp

У Саудівській Аравії пройшла одна з наймасовіших серій страт в історії країни - влада привела в дію смертний вирок відносно 37 осіб

Про це повідомляє видання Saudi Press Agency.

Одного із 37 людей розіп'яли (це покарання застосовується в країні тільки при найсерйозніших злочинах - ред.)

Серед страчених були ті, кого звинувачували у вбивстві співробітників органів безпеки за допомогою вибухівки, формуванні терористичних осередків і поширення терористичної ідеології. Але були і ті, кого стратили за злочини, нібито скоєні ще до повноліття, що заборонено міжнародними законами.

Видання Daily Mail повідомило про кілька таких страчених. До прикладу, Абдулкаріму аль-Хаваджі було всього 16 років, коли він поширював інформацію через WhatsApp про протести. Його публічно обезголовили, коли йому вже був 21 рік. Хлопця затримали в аеропорту, звідки він повинен був полетіти до своєї сім'ї.

Муджтабе аль-Свейкату було 17 років, коли він брав участь у протестах. Його заарештували в 2012 році, теж в аеропорту - він повинен був летіти надходити в американський університет.

Мунір аль-Адаму було 23 роки, коли його затримали в 2012 році на КПП. З п'яти років він був глухий на одне вухо, і після тортур він оглух повністю.

У заяві уряду Саудівської Аравії йдеться, що всі страчені зізналися у своїй провині. CNN з посиланням на здобуті судові документи повідомило, що деякі зі страчених стверджували на суді, що вони невинні, а їх визнання були написані слідчими і лише підписані ними під тортурами. У деяких випадках від підозрюваних навіть не вимагали підпис - на папір з "показаннями" ставився відбиток пальця.

За даними Amnesty International, 11 страчених були звинувачені в шпигунстві на користь Ірану, а ще 14 - в участі в протестах в східній частині країни між 2011 і 2012 роками.

За інформацією британської організації по захисту прав людини Reprieve, з усіх підозрюваних під тортурами вибивали свідчення, на основі яких їх і засудили до смертної кари. Страти проводилися в столиці Ер-Ріяді і в священних містах Мекка і Медина.

Інших підозрюваних в схожих злочинах ще чекає смертна кара у Саудівській Аравії. Зокрема, Алі аль-Німра засудили до розп'яття за участь в протестах та навчання мітингувальників надання першої допомоги, ще двоє молодих людей засуджені до страти за злочини, які вони скоїли до 18 років.

У 2016 році в Саудівській Аравії разом стратили 46 осіб, включаючи шиїтського лідера Німра аль-Німра. Нетерпимість із незгодними зросла після того, як в 2015 році міністром оборони став принц Мухаммед ібн Салман.

У 2017 році він став наслідним принцом Саудівської Аравії, тобто поточний король вибрав його своїм наступником.