Вибухи на Шрі-Ланці: влада заборонила одяг, що закриває обличчя

Влада Шрі-Ланки ввела заборону на носіння одягу, що прикриває обличчя

Відповідне рішення схвалили після серії вибухів у готелях і церквах, які сталися 21 квітня і забрали життя принаймні 250 людей, передає ВВС-Україна.

Президент Маїтріпала Сірісена сказав, що використає закон про надзвичайний стан, щоб запровадити обмеження вже з понеділка, 29 квітня.

За його словами, будь-який одяг, який прикриває обличчя і заважає ідентифікації особи, буде заборонений для забезпечення національної безпеки.

Втім, назв нікаба і бурки - традиційного мусульманського одягу - президент окремо не згадав, а нові правила сприймаються саме як спосіб обмежити їх носіння.

Населення Шрі-Ланки - 21 мільйон людей. Близько 10% з них складають мусульмани. Вважається, що лише невелика кількість місцевих жінок носять нікаби і бурки, які закривають обличчя.

Минулого тижня ідею заборонити такий тип одягу висунув один з місцевих депутатів. Він вважає, що це рішення має бути схвалене задля забезпечення безпеки.

На Шрі-Ланці ситуація залишається напруженою. Зокрема, десятки підозрюваних були арештовані, проте влада повідомляє, що велика кількість бойовиків і досі перебувають на свободі. Кількість арештованих поліцією наразі складає близько 150 людей.

Влада також розшукує ще 140 прихильників ісламського угруповання "Ісламська держава", яке взяло на себе відповідальність за серію атак.

Впродовж вихідних вулиці Шрі-Ланки патрулювали тисячі військових. Вони, зокрема, охороняли місцеві церкви і мечеті.

Недільні церковні служби по всій країні були скасовані, проте чимало вірян зібралися біля храму Святого Антонія, який був сильно пошкоджений внаслідок вибухів.