Набули чинності штрафи за використання символіки Нацполіції

З 2 травня в Україні набули чинності норми законодавства щодо штрафів за незаконне використання символіки Національної поліції

Про це йдеться в Законі України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України”.

Зокрема, ознаками належності до поліції є символіка поліції, однострій поліцейських, спецзвання, відомчі відзнаки, спецжетон та службове посвідчення поліцейського.

Використання найменування поліції або похідних від нього і викладених іноземною мовою, ознак належності до поліції здійснюється виключно поліцією, а в інших випадках - за рішенням керівника поліції.

“Незаконне використання фізичною особою ознак належності до Національної поліції України за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, або незаконне використання фізичною особою на транспортному засобі найменування Національної поліції України чи похідних від нього, у тому числі викладених іноземною мовою, - тягнуть за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, - йдеться у тексті закону.

Якщо такі порушення були допущені повторно впродовж року, то на фізичних осіб буде накладено штраф від 3 тис. до 4 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А на фізичних осіб-підприємців та посадових осіб від 4 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, 2 листопада 2018 року набули чинності норми про ознаки належності до поліції і правила їх використання.