Вчені винайшли антидот від укусу найотруйнішої істоти у світі

Вчені в Сіднейському університеті знайшли протиотруту до укусу коробчатої ​​медузи (Chironex fleckeri), яка вважається найотруйнішою істотою у світі

Дослідження опублікували в журналі Nature Communications.

Вчені з'ясували, що отруті потрібен холестерин, щоб знищувати клітини людини. Після цього вони створили препарат на основі вже існуючих ліків.

У підсумку вони вивели молекулярну протиотруту, яка блокує симптоми укусу, якщо його нанести на шкіру в перші 15 хвилин після контакту. "Це перше молекулярне дослідження того, як працює цей тип отрути. Можливо, він [антидот] спрацює і проти будь-якої іншої отрути", - сказав один з авторів дослідження Раймонд Лау.

Дослідники вважають, що препарат повністю зупинить некроз, біль і появу рубців - основні наслідки укусу коробчатої ​​медузи. Однак вони відзначили, що необхідно продовжувати дослідження, щоб з'ясувати, чи допоможе антидот апобігти серцевому нападу. Препарат вже успішно протестували на мишах.

Жало коробчатої ​​медузи містить таку кількість отрути, яка здатна вбити більше 60 осіб. Один її укус викликає болісний біль і некроз шкіри. При цьому, якщо доза отрути досить велика, то за кілька хвилин укус призведе до зупинки серця і смерті. Вид цієї медузи поширений біля берегів північної Австралії і Індонезії.