Цей день в історії: прем'єрство Маргарет Тетчер та смерть Тіто

4 травня 1979 року на дострокових парламетських виборах у Великій Британії перемогу здобула опозиційна Консервативна партія і прем'єр-міністром країни стала 53-літня Маргарет Тетчер, перша жінка, що зайняла цю посаду

Про це розповідає просвітницький проект Цей день в історії.

Окрім того, цього ж дня, 4 квітня:

1838 - у Санкт-Петербурзі пройшла лотерея з розіграшу картини Карла Брюллова, на кошти від якої через три дні  Тарас Шевченко був викуплений з кріпацтва у пана Енгельгардта.

1953 -  Ернест Хемінгуей виграв Пулітцерівську премію за книгу "Старий і море".

1959 - одночасно в Лос-Анжелесі і Нью-Йорку відбулось перше вручення нагород "Греммі" кращим музикантам 1958 року.

1966 - голова ради міністрів СРСР Олексій Косигін підписав протокол про участь італійського автомобільного концерну Fiat у створенні в СРСР промислового комплексу з виробництва легкових автомобілів (завод ВАЗ).

1972 - екологічна організація "Не робіть хвилю", заснована в Канаді в 1971 році у звязку з випробуваннями атомної зброї на Алясці, реорганізована у фонд "Грінпіс".

1980 - у Любляні (Словенія) на 87-у році життя помер Йосип Броз Тіто, засновник і єдиний президент соціалістичної Югославії, що правив 35 років. Керівництво країною перейшло до колективного органу з представників союзник республік і автономних країв, який не зміг запобігти міжетнічним конфліктам і політичній кризі, і через десятиліття це привело до розвалу економіки, дезінтеграційних процесів, громадянських воєн і розвалу країни.