Вчені знайшли череп давньої людини, який ставить під сумнів теорію нашого походження

У Китаї виявили череп древньої людини, який несе цілий ряд сучасних рис, але датований часом, коли сучасних людей ще не було на цій території

Про це йдеться в журналі PNAS.

При розкопках зруйнованої печери на південному сході Китаю поряд з іншими останками древніх тварин, людей і кам'яних інструментів був виявлений майже повний череп HLD6 (Hualongdong 6, "Хуалундун-6").

Його вік оцінюється приблизно в 300 тисяч років, а чудове збереження дозволило з'ясувати багато деталей анатомії. Дослідження проводили У Лю (Wu Liu) і його колеги з Інституту палеонтології хребетних і палеоантропології Китайської академії наук.

Автори відзначають, що деякі особливості будови HLD6 зближують його з іншими стародавніми зразками, знайденими в Південно-Східній Азії: це і низький, широкий звід черепа, і широкі носові западини, і зменшені треті моляри в щелепі.

З іншого боку, цілий ряд рис HLD6 можна назвати перехідними від древніх до анатомічно сучасних людей. Наприклад, форма обличчя його вже була порівняно плоскою, почав з'являтися навіть виступ на підборідді  - унікальна особливість сапієнсів, невластива навіть таким близьким нашим родичам, як неандертальці.

На південному сході Азії подібні знахідки робляться вже не вперше. Кілька років тому, під час розкопок в провінції Хенань, були виявлені фрагменти черепів віком близько 100 тисяч років, які зберегли цілу мозаїку рис, характерних і для архаїчних Homo, і для неандертальців, і для сапієнсів сучасного типу. Крім того, тут знаходять останки куди більш давніх Homo erectus - віком понад 1,6 мільйона років, - а деякі місцеві кам'яні інструменти і зовсім датуються більш ніж двома мільйонами років тому.

Знахідка HLD6 ставить під сумнів загальноприйняту сьогодні теорію "недавнього африканського походження сучасної людини". Згідно з цими уявленнями, сапіенси з'явилися на західному краю Африки 200-300 тисяч років тому. Починаючи з 80 тисяч років тому вони розселилися по Євразії декількома хвилями міграцій, розчинивши - а подекуди й просто знищивши популяції архаїчних Homo, які там існували. Однак HLD6 і інші подібні відкриття, зроблені в Євразії, не дуже вписуються в цю схему, тож вченим належить переглянути цю теорію.