"Укроборонпром" допоможе армії Туреччини з танками, ракетами й двигунами, а також озброюватиме Азербайджан

Під час міжнародної оборонної виставки IDEF-19 (Стамбул) відбулася зустріч генерального директора ДК “Укроборонпром” Павла Букіна та заступника секретаря РНБО України Сергія Кривоноса із главою секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаілом Деміром

Про це передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу державного концерну “Укроборонпром”.

Турецька сторона наголосила, що партнерство між двома країнами у сфері оборонних технологій досягло стратегічного рівня. При цьому Демір звернув увагу на збільшення кількості успішних спільних проектів. Зокрема, він зазначив, що за допомогою українських фахівців Туреччина створює новий бойовий танк, а також вирішує питання двигунів для бронетехніки та БПЛА.

Окрім того, представниками ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", що входить до складу ДК "Укроборонпром", парафовано контракт із турецькою державною корпорацією "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu" ("MKEK") на постачання українських 120 мм ствольних керованих ракет "Конус" виробництва ДП "ДККБ "Луч". Протягом першого етапу реалізації контракту передбачені "Конуси" і пристрої наведення для їхньої інтеграції в турецькі основні бойові танки. Згодом внаслідок часткового трансферу технологій українські керовані ракети будуть вироблятися на потужностях MKEK.

Керована ракета "Конус" розроблена ДП “ДККБ"ЛУЧ” для стрільби з танкових гармат калібру НАТО - 120 мм. Ракета здатна вражати ціль на відстані 5 км, що значно перевищує дальність стрільби звичайних танкових снарядів. Тандемна бойова частина ракети здатна знищити динамічний захист ворожого танку та пробити до 800 мм броні.

Також Букін підписав меморандум із представниками корпорації Міноборони Туреччини ASFAT, яка об’єднує 30 державних оборонних та суднобудівних підприємств.

У документі визначено принципи експорту продукції українського оборонно-промислового комплексу до Туреччини, а також - трансферу технологій з розробки і створення високоточних озброєнь. Також передбачено можливість спільних дій з виробництва високоточної зброї та інших видів озброєння та військової техніки.

Турецька сторона, зокрема, висловила зацікавленість у закупівлі газотурбінних двигунів виробництва "Зоря-Машпроект", що входить до складу "Укроборонпрому", для бойових надводних кораблів національного ВМФ. Також були обговорені спільні проекти з постачання Туреччині українських газогенеруючих установок.

На цій же виставці IDEF-19 мала місце зустріч української делегації із першим заступником міністра оборонної промисловості Азербайджанської Республіки Яхья Мусаєвим.

Обговорювалися питання участі підприємств концерну у боєприпасній програмі Азербайджану. Зокрема, щодо виробництва окремих комплектуючих до боєприпасів наземної артилерії. Це обумовлено тим, що "Укроборонпром" має усі необхідні технології виробництва та промислові потужності.

Сторони порушили питання співробітництва оборонних підприємств у частині взаємного трансферу технологій. "Укроборонпром" своєю чергою виявив зацікавленість у придбанні в Азербайджані боєприпасів та засобів ближнього бою.

"Відбувся обмін думками щодо оптимальних шляхів реформування оборонної галузі у сучасних умовах. Азербайджанська сторона поінформувала українських представників про створення на базі Міністерства оборонної промисловості своєї країни оборонного концерну "Азерсилах". Це рішення прийнято з огляду на сучасні вимоги, які відрізняються від вимог часів, коли створювали згадане Міністерство. Там зауважили, що поява такої компанії удосконалює структуру національної оборонної промисловості, дозволяє залучити інвестиції, досягти мобільності у прийняття рішень та більшої гнучкості в управлінні. Адже, на відміну від міністерства, принципи управління державною корпорацією є досконалішими і це полегшує можливості залучення інвестицій", - підсумували в "Укроборонпромі".