Затриманого одночасно з екс-начальником охорони Лукашенка директора "Белтелекому" теж підозрюють в отриманні грошей від росіян. КДБ вилучило у нього $430 тис.

Комітет державної безпеки Республіки Білорусь узяв під варту директора стратегічно важливого підприємства "Белтелеком" Сергія Сиводєдова

Він звинувачується у сприянні закупівлі російського телекомунікаційного обладнання за хабар розміром 15 тис. євро. Разом з ним до кримінальної відповідальності притягнуто й громадянина Російської Федерації "К", котрий передавав зазначені кошти посадовцю, повідомляє прес-служба білоруського КДБ.

Під час слідчих дій за місцем проживання Сиводєдова також виявлено та вилучено $430 тис., отриманих ним, як зазначається, "за іншими епізодами хабарництва". Також накладено арешт на його три помешкання у Мінську, зокрема "оформлених на підставних осіб", й земельну ділянку з житловим будинком в Мінському районі.

"Обвинувачені співпрацюють зі слідством. Відносно них застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Проводяться необхідні оперативно-розшукові заходи та слідчі дії", - зазначають у КДБ РБ.

4 травня дане відомство підтвердило й затримання полковника Андрія Втюріна, котрий у 2007-2014 роках очолював особисту охорону Лукашенка, після чого працював у Радбезі Білорусі. Він теж звинувачується в отриманні неправомірної грошової винагороди від громадянина РФ.

Разом з тим, білоруські та російські ЗМІ пишуть про політичну складову обох кримінальних справ. Втюрін та Сиводєдов начебто спіпрацювали з російською розвідкою. Наприклад, про Сводєдова розповідається, що він передавав Росії доступ до закритих каналів всередині Білорусі.