Найдавніша багатоніжка в історії: вчені знайшли в бурштині комаху, якій 99 млн років

Вчені з Національного музею природної історії Болгарії виявили в бурштині, знайденому в М'янмі, раніше невідомий вид багатоніжки роду Callipodida

Її вік оцінюється в 99 млн років, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Pensoft.

Вчені вважають, що комахи - в тому числі тля, мурахи, і терміти - з'явилися наприкінці Крейдяного періоду через зростання числа квіткових рослин. Приблизно в той же час - близько 70 млн років тому - з'явилися перші багатоніжки.

Виявлена ​​дослідниками багатоніжка є найдавнішим представником цього роду з відомих науці. 8,2-міліметрова комаха, як вважають дослідники, жила 99 млн років тому.

Багатоніжка не підходить під існуючу класифікацію видів ще і за морфологічними ознаками. Burmanopetalumexpectatum (що перекладається з латини як "несподіванка") мала складні очі, що складаються з п'яти омматідій. У той же час у її найближчих родичок із роду Callipodida було щонайменше 30 омматідій.

Нещодавно вчені знайшли найдавніші сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому - і це найдавніші сліди перших тварин на Землі.