В Україні сповільнилися темпи зростання економіки, - НБУ

Зростання ВВП України у січні-березні 2019 відносно аналогічному періоду минулого року сповільнилося до 2,4%

Про це повідомляє Інтерфакс- Україна з посиланням на інфляційний звіт Нацбанку.

Зростання реального ВВП в Україні в першому кварталі 2019 по відношенню до аналогічного періоду минулого року сповільнилося до 2,4% в порівнянні з 3,5% в четвертому кварталі 2018 року і 3,3% - в цілому за 2018 рік.

"Очікувано зменшився внесок від зростання в сільському господарстві через вичерпання ефекту рекордного врожаю... Крім того, послабшали показники промисловості: як в енергетичному секторі (через теплу погоду цього року в порівнянні з попереднім), так і в окремих видах переробної промисловості", - пояснюють експерти НБУ.

Зокрема, істотне падіння в хімічній промисловості тривало протягом більшої частини кварталу, перш за все на тлі ремонтно-відновлювальних робіт на окремих заводах, вказує центробанк.

"Введення Росією в кінці 2018 заборони на ввезення окремих видів машинобудівної продукції було одним з факторів подальшого падіння обсягів виробництва у машинобудівній галузі", - йдеться в звіті.

Згідно з ним, темпи зростання металургійного сектора хоч і помітно прискорилися в березні (на тлі завершення запланованих ремонтних робіт на кількох великих підприємствах ГМК), за результатами першого кварталу 2019 були близькі до нуля.

"Не дивлячись на деяке уповільнення, основним фактором економічного зростання залишився внутрішній попит (перш за все споживання домогосподарств і інвестиційна діяльність підприємств)", - підкреслюють в НБУ.

На думку регулятора, про подальше стійке нарощування споживчого попиту свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту, які підтримувалися стійким збільшенням реальних заробітних плат і пенсійних виплат.

"Прискорилось зростання в будівництві, що, з одного боку, в значній мірі обумовлено сприятливими погодними умовами цього року в порівнянні з попереднім, а з іншого - може свідчити про стійкий інвестиційний попит", - додав Нацбанк.

У звіті регулятор вперше оцінив вплив погодних умов на економічне зростання. Зокрема, на думку Нацбанку, в лютому і березні цього року погодні умови внесли значний позитивний внесок в зростання обсягів виконання будівельних робіт, проте внесли більший негативний внесок в показники енергетики.