Вчені розповіли, чи впливають фази Місяця на психічний стан людей

Вчені з Університетського госпіталю Цюріха в Швейцарії і Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку спростували прийняту в масовій культурі теорію про вплив фаз Місяця на психічний стан людини

Дослідження опубліковане на сайті Swiss Medical Weekly.

В рамках дослідження група вчених проаналізувала історії хвороб 17 996 пацієнтів, які проходили лікування в двох психіатричних клініках Граубюндена в період з 2005 по 2015 роки. Вчені намагалися знайти докази зв'язку між фазами Місяця - молодий, перша чверть, повний місяць, остання чверть - і загостреннями психічних розладів.

За словами лікарів, вивчаючи історію хвороби, вони не знайшли "істотного зв'язку між місячним циклом і тривалістю перебування в лікарнях". За їх словами, фаза Місяця ніяк не впливає на звернення пацієнтів за психологічною допомогою.

"Незважаючи на широку віру, що Місяць впливає на психічне здоров'я людей і на подальше психіатричне лікування, наше дослідження не змогло встановити будь-який зв'язок між фазами місячного циклу і частотою випадків надходження на лікування", - стверджують вчені Університетського госпіталю Цюріха в Швейцарії.

Теорії про зв'язок фаз Місяця і психічного здоров'я людей відомі з часів Вавилона і Давнього Єгипту. Свого піку вони досягли в добу Середньовіччя, де навколо цього феномена виникло безліч міфів, зокрема про перевертнів і вампірів.

Незважаючи на це, існують психіатри, які вважають, що місячні цикли позначаються на стані пацієнтів. Дослідники радять медикам засновувати своє лікування на наукових фактах.