Архітектор з Цюриха каже, що в КМДА використали їхній проект пішохідного мосту, не заплативши

Для пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” у Києві використали концепцію та конструктивні рішення з проекту швейцарських архітекторів, які отримали за нього премію під час конкурсу у 2013 році

Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на співзасновницю компанії “Leuppi & Schafroth Architekten” (Цюріх, Швейцарія) Стефані Шафрот (Stephanie M. Schafroth).

Нещодавно кілька архітекторів написали швейцарцям, що у Києві будується міст, який дуже схожий на їхній конкурсний проект 2013 року. Вони здійснили пошук у мережі.

За словами Шафрот, деякі деталі двох проектів відрізняються, втім “базова концепція, основні принципи проектування, форма, конструктивне рішення та матеріали були взяті з нашого проекту”.

Проект швейцарських архітекторів

Проект мосту, який зараз будується у Києві

Також архітектор скаржиться, що у 2013 році КМДА проводила конкурс на кращий проект мосту. Перше місце на конкурсі нікому не присудили, натомість друге місце розділили між їхнім проектом та проектом команди з Іспанії.

“Виграні на конкурсі кошти, які нам обіцяли виплатити протягом місяця після оголошення результатів конкурсу (травень 2013) ніколи не були виплачені”, - каже жінка.

За її словами, через три роки після конкурсу з ними зв’язалися представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА з бажанням реалізувати проект.

Втім тоді у міськраді визнали проект занадто дорогим.

Вона додала, що оцінка вартості мосту за їхнім проектом складала трохи більше 6 млн швейцарських франків або доларів. У той час як нинішня вартість складає близько 10 млн швейцарських франків або доларів (понад 260 млн грн).