Хімічні речовини із сонцезахисних засобів потрапляють у кров людини

Дослідники з Управління по контролю за продуктами і ліками США (FDA) виявили, що шкіра людей, які часто користуються засобами від заcмаги, поглинає активних речовин більше за припустимі значення

Однак, як йдеться на сайті організації,  їх вплив на здоров'я досі невідомий.

Сонцезахисні креми різних видів випускаються протягом декількох десятиліть. Хоча ці засоби допомагають запобігти численним сонячним опікам і знижують ризик раку шкіри, досліджень, як хімічні речовини, що використовуються в сонцезахисних кремах, впливають на організм людини, практично не існує.

Тим часом, більшість хімічних речовин, що використовуються в сонцезахисних кремах, входять в список FDA в якості безпечних для здоров'я, але деякі речовини досі викликають питання у контролюючої організації.

Тепер співробітники FDA вирішили переглянути перелік дозволених для використання речовин. З 16 компонентів, що містяться в сонцезахисних кремах, в список безпечних потрапили тільки два. Йдеться про оксид цинку і діоксид титану, так звані мінеральні сонцезахисні засоби.

Дослідники вирішили перевірити компоненти, що залишилися, на групі з 24 добровольців. На шкіру кожного з них протягом декількох днів наносили три випадкові засоби від засмаги.

Потім вчені взяли аналіз крові у добровольців на предмет вмісту в ній таких речовин як авобензон, оксибензон, октокрилен і екамсули. У більшості випадків концентрація цих речовин перевищувала гранично допустимі значення. Як ці речовини впливають на здоров'я людини, поки невідомо.